Jourová: Komise sleduje kroky Česka k integraci znevýhodněných dětí

Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: Michael Tomes

Evropská komise bude sledovat další kroky české strany směřující k lepší integraci dětí ze sociálně znevýhodněných rodin do českého školského systému. Po jednání s českou ministryní školství Kateřinou Valachovou to v Bruselu prohlásila eurokomisařka pro spravedlnost a rovné příležitosti Věra Jourová.

Do konce listopadu tak například evropská exekutiva bude chtít vidět konkrétní statistická čísla pro nový školní rok. Komisi bude také zajímat dění kolem nyní připravované nové prováděcí vyhlášky k novele školského zákona. Evropská komise, pro kterou je integrace znevýhodněných, především romských dětí, jednou z priorit, vývoj v České republice v této oblasti sleduje intenzivně už delší dobu.

V květnu se Jourová dohodla s tehdejším ministrem Marcelem Chládkem na sérii kroků, které by měly situaci v této oblasti zlepšit. Nyní prý s jeho nástupkyní Valachovou chtěla tento seznam „osvěžit“. „Já schůzku, ale i kroky, které jsou v ČR činěny, hodnotím jako kroky velmi dobrým směrem. Myslím si, že paní ministryně prokazuje, že to s lepšími šancemi pro znevýhodněné děti myslí velmi vážně,“ řekla novinářům Jourová.

Podle Valachové se česká strana snaží ukázat, že slíbené kroky nezůstanou jen na papíře. S Jourovou se navíc dohodly na pravidelných konzultacích, především na pracovních úrovních. „Osobně se domnívám, že by ministerstvo školství mělo být v komunikaci s Evropskou komisí aktivnější,“ poznamenala.