Jurečka chce jednat o úpravách halal a košer porážek zvířat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Thomas Bjorkan - Wikimedia Commons

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce jednat s muslimskou a židovskou obcí o úpravách halal a košer porážek tak, aby při nich zvířata trpěla co nejméně. Pokud nenalezne kompromis, zvažoval by ukončení výjimek, které v Česku tento způsob porážek umožňují. Jurečka to prohlásil ve Sněmovně v odpovědi na interpelaci Jiřího Valenty (KSČM).

Košer a halal jsou slova označující soubor pravidel judaismu, respektive islámu, jejichž dodržování je nutné pro dodržení rituální způsobilosti, nejčastěji právě ve vztahu k přípravě a konzumaci potravin.

Podle ministra Jurečky spočívá proces porážek v tom, že v okamžiku přeříznutí krční tepny zvíře ztratí tlak v krevním řečišti, čímž nastává celkový šok a paralyzace centrální nervové soustavy. Dochází k tomu prý nejvýše za několik desítek sekund, což je srovnatelné s tím, když se zvíře omráčí.

Problém ale spočívá v tom, že jelikož se vykonavatel porážky podle Jurečky nesmí dotknout kosti, zvířeti se stále částečně prokrvuje mozek a centrální nervová soustava není paralyzovaná tak rychle. S oběma obcemi chce proto ministr jednat o úpravách tak, aby porážka byla pro zvířata co nejméně bolestivá. Výsledek chce do dvou měsíců. Jurečka také uvedl, že podle jeho informací není tento způsob porážek v rozporu s evropským právem.

Jurečka: Bez dotací by zemědělství zůstalo ve ztrátě

Billa stahuje z prodejen halal kuře. Zákazníci jej bojkotovali