Jurečka chce zakázat prodej sudového vína z dovozu

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Ministr zemědělství Marian Jurečka Zdroj: CTK

Stát nejspíše zakáže prodej sudového vína z dovozu. Do budoucna by se mohlo prodávat pouze v baleních s etiketou, která nelze znovu plnit. Po jednání s vinaři to novinářům řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Domácí vinaři budou moci sudové víno prodávat kromě svých sklepů či prodejen i ve smluvních vinotékách. Smlouvy by však měla nově evidovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ministerstvo chce novelu předložit vládě do konce prvního pololetí.

„Tím víceméně zásadním způsobem zužujeme ten prostor, aby mohlo docházet k ilegální manipulaci s nápojem, aniž by o tom věděl dovozce a ten, kdo ho stáčí nebo prodává,“ uvedl ministr. Pro dozorové orgány pak bude díky plánovaným změnám jednodušší najít konkrétního viníka.

Vinaři, kterým bude prokázáno porušování zákona, by podle záměru ministerstva měli přijít na dobu dvou až tří let o možnost čerpat dotace.

Podle Svazu vinařů ČR stát přijde v důsledku černého trhu s vínem ročně o 2,5 miliardy korun. Nezdaněno skončí zhruba 100 milionů litrů vína ročně. Sudové víno se v Česku prodává na zhruba 30.000 místech. Takové množství prodejců prý není možné za současných právních předpisů uhlídat.