Jurečka nepůjde proti Bělobrádkovi, nechce štěpit stranu

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Ministr zemědělství Marian Jurečka Zdroj: ctk

Ministr zemědělství Marian Jurečka nebude na sjezdu lidovců kandidovat na funkci předsedy strany. Současný předseda KDU-ČSL, vicepremiér Pavel Bělobrádek, už v prosinci uvedl, že svou funkci bude obhajovat. Sjezd lidovců se uskuteční v květnu ve Zlíně.

Jurečka řekl deníku Dnes, že se po dlouhé úvaze rozhodl neucházet o křeslo předsedy. „Jestliže má dnes KDU-ČSL oproti ostatním politickým stranám velkou exkluzivitu, spočívá v tom, že vedení je jednotné. Myslím, že byť každý můžeme mít nějaké výhrady vůči sobě či vůči okolí - nikdo nejsme dokonalý - tak nemám tak zásadní výhrady, abych přinesl nějaký úplně jiný způsob směřování KDU-ČSL,“ uvedl. Nechce prý křesťanské demokraty štěpit.

V tiskovém prohlášení Jurečka uvedl, že jej někteří členové strany vyzývali, aby na předsedu kandidoval. „Poctivě jsem tuto variantu zvažoval, všechna její pro a proti. Zvažoval jsem případné dopady na rodinu, na moji práci ministra zemědělství a na fungování KDU-ČSL,“ podotkl. Nakonec se ale rozhodl nekandidovat, zejména díky dobré spolupráci s Bělobrádkem.

Bělobrádek v prosinci řekl, že bude do čela KDU-ČSL kandidovat, ale pravděpodobně na dlouhou dobu naposledy. Nynější předseda KDU-ČSL je místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovace. Za jeho vedení se KDU-ČSL dokázala v roce 2013 vrátit po několikaleté pauze do Sněmovny, před delegáty sjezdu se může vykázat také dobrými výsledky lidovců v posledních evropských i komunálních a senátních volbách.