Jurečka: Obchodní řetězce musí změnit své chování, jinak bude „válka“

Marian Jurečka

Marian Jurečka Zdroj: Anna Vackova, E15

Ministr zemědělství Marian Jurečka se chystá na jednání se zástupci obchodních řetězců, které proběhne na začátku června. Obchodníci podle něj musí změnit své chování vůči výrobcům potravin a zemědělcům.

„I v obchodě má platit nějaká etika, a ta v případě obchodních řetězců neplatí,“ řekl ministr v České televizi. „Zatím neválčíme a na tom setkání se chci pobavit o tom, jaký je jejich přínos pro zemědělce, společnost i zákazníky,“ dodal.

Sněmovní zemědělský výbor nyní připravuje změnu zákona o významné tržní síle. Ta už například pro zásah úřadů proti dominantní tržní síle nevyžaduje, aby tato společnost narušila hospodářskou soutěž „významně“, pro postih by mělo stačit jakékoli narušení. Podle Jurečky by bylo lepší, aby dostal přednost vládní návrh, na kterém se budou podílet rezorty zemědělství i průmyslu a obchodu.

Podle koaliční smlouvy vláda počítá například se zvýšením postihů pro obchodní řetězce, které se dopustí opakovaných prohřešků. Výše pokud by měla být navázána na výši obratu prodejce. Narůst by se měl i počet kontrol.

Řetězce by měly nést také sankce za prodej nevyhovujících potravin. „Řetězce chtějí dát výrobky s co nejnižší cenou, aby mohly mít vysoké marže, a tak tlačí výrobce, ať už u nás, nebo v zahraničí k tomu, aby dodávaly výrobky, které mají kvalitu na hraně nebo spíš za hranou,“ uvedl už dříve Jurečka.

Obchodní řetězce tvrdí, že zpřísnění by se měla dočkat především kontrola výrobců potravin a zemědělců. V této oblasti ale Jurečka žádné změny nechystá, současná úroveň kontrol je podle něj dostatečná.

Rozpočet se musí zvýšit

Jurečka se také vyjádřil k návrhu státní rozpočtu, podle nějž by ministerstvo zemědělství mělo meziročně přijít o nejvíce příjmů. Podle ministra rezort na letošní rok potřebuje nejméně 16,5 miliardy korun, jinak nedokáže například dodržet plán budování protipovodňových opatření.

Podle návrhu ministerstvo financí by ale Jurečkův úřad měl v roce 2015 vyjít s rozpočtem 14 miliard korun. Jurečka ale zároveň připustil, že by při dalším jednání s šéfem státní poklady Andrejem Babišem mohl do svých požadavků započítat i vratku spotřební daně zemědělcům. Díky návratu takzvané zelené nafty ministerstvo financí zemědělcům vyplatí přibližně miliardu korun.

Zákon o významné tržní síle
Zákon významnou tržní sílu definuje jako „postavení odběratele vůči dodavateli, kdy se v důsledku situace na trhu stává dodavatel závislým na odběrateli… a kdy si odběratel vůči dodavateli může vynutit jednostranně výhodné obchodní podmínky“. Obecně se zákon týká odběratelů s čistým obratem přes pět miliard korun. Právě zneužití významné tržní síly zákon postihuje, a to pokutou až deset milionů korun či jedno procento z obratu. Kontrolou je pověřený Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Sto dní v úřadě: Ministr zemědělství Jurečka se rád chlubí. A občas lže

Potřebujeme zelenou naftu? Analýzy ministerstva si protiřečí