Jurečka: Pět miliard korun dotací proti velké vodě by mělo stačit

Marian Jurečka

Marian Jurečka Zdroj: Michael Tomes, E15

Pět miliard korun, které ministerstvo zemědělství rozdělí do roku 2019 městům a obcím na protipovodňová opatření, by mělo stačit pro celé Česko. Pokud budou nutné další stavby, je ministerstvo připraveno jednat o zvýšení sumy, řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) při návštěvě Plzeňského kraje.

Z národního programu Prevence před povodněmi III dostanou města a obce 4,95 miliardy korun. Díky předchozím dvěma etapám programu už jednotlivá povodí, spadající pod ministerstvo zemědělství, v minulých letech vybudovala v ČR přes 800 povodňových staveb za více než 15 miliard korun.

Stavby musí iniciovat obce. Povodí je připraveno vypracovat projekty, stavět a protipovodňová opatření až deset let vlastnit a poté je převést do majetku obcí, které se pak o ně musí dlouhodobě starat, řekl Jurečka. V soutěžích dodavatelů se většinou projektované ceny staveb výrazně sníží, až o 40 procent.

Obce musejí být aktivní, tvrdí Jurečka

Města a obce mohou žádat o peníze z národního programu už od závěru loňského roku. „Musí být aktivní, protože jsou zodpovědní za svoji protipovodňovou ochranu. Musí oslovit příslušné povodí a začít komunikaci. Uděláme návrh studie a zjistíme, zda je projekt reálný a financovatelný,“ uvedl ministr. Obec pak musí zajistit výkup pozemků.

Protipovodňová opatření už jsou podle něj v nejproblematičtějších oblastech hotová. „Dnes dotahujeme dluh, který máme vůči Povodí Moravy, tedy oblast toku Bečvy a hlavně města Olomouce, kde se od roku 1997 věci neposunuly dál,“ řekl ministr.

Obce ve spolupráci s povodím mohou žádat také o peníze z evropského programu Životní prostředí. „Tam je nutná součinnost při realizaci kompletního protipovodňové opatření celého toku,“ řekl Jurečka.

Na Plzeňsku chystají opatření za půl miliardy

V Plzeňském kraji se připravují největší protipovodňová opatření na řece Klabavě na Rokycansku, která se dokáže zvednout při velkých deštích o 40 centimetrů za hodinu. V roce 2017 má začít dvouletá stavba v Rokycanech za 490 milionů korun, díky níž se zvětší koryto Klabavy.

Dalších devět obcí z Rokycanska podél řeky bude mít v červnu návrhy konkrétních opatření na Klabavě. Studie bude řešit také všechny přítoky - Holoubecký, Pekelský, Skořický a Třítrubecký. Obce už zjišťují vlastníky pozemků k výkupům. „Spolu se starosty připravíme maximum akcí, které by se daly do národního programu zařadit,“ uvedl už dříve pro ČTK generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Přehrazené miliardy