Jurečka: Policie šetří na pozemkovém úřadu průšvihy za miliardy

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Ministr zemědělství Marian Jurečka Zdroj: ctk

Na Státním pozemkovém úřadu (SPÚ) probíhá rozsáhlé policejní vyšetřování. Podle zatím zjištěných informací by měly padnout i konkrétní tresty. Jsou tam průšvihy, které budou v řádu desítek milionů, stovek milionů, možná i miliard korun, řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V příštích několika měsících podle něj vyjdou najevo zajímavé informace. „Tady probíhá rozsáhlé policejní vyšetřování a já si myslím, že spoustu ředitelů předchozích před paní ředitelkou (Svatavou) Maradovou a i mých předchůdců muselo moc dobře vědět, co se tam děje za levárny. A tam jsou opravdu průšvihy, které budou v řádu desítek milionů, stovek milionů, možná i miliard korun a já jsem zvědav, jak tady celá tato chobotnice nakonec dopadne,“ řekl ministr.

Jurečka řekl, že zatím nemůže hovořit konkrétně, ale že informace, které teď má, se jeví jako docela pádné důkazy pro to, že by potom měly padnout i konkrétní tresty. Během jeho působení ve funkci ministra zemědělství se podle něj takové věci dít nemohou. „Ono už jenom to, že teď se rozeběhl proces toho policejního vyšetřování, si myslím, že hovoří za vše,“ řekl ministr.

Maradová se stala šéfkou SPÚ letos v červnu. Jejího předchůdce Petra Šťovíčka Jurečka v únoru odvolal, důvodem byly Šťovíčkovy vazby na obviněného lobbistu Ivo Rittiga. Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek. Vznikl na základě zákona k 1. lednu 2013. Jeho vytvořením se v jedné instituci spojily agendy vykonávané do té doby Pozemkovým fondem ČR a soustavou pozemkových úřadů. Jako důvod ke zřízení úřadu uvedla vláda úsporu administrativních nákladů a agend.

V souvislosti se SPÚ policie vyšetřuje i případ neoprávněné restituentky lukrativních pozemků v Praze Emílie Bednářové. Stát zřejmě jedné z dědiček vydal majetek v hodnotě miliard korun, na který neměla nárok. Podle protikorupční organizace Transparency International šlo o promyšlený podvod, navíc to podle zjištění této nevládní organizace nebyl ojedinělý případ. Organizace proto v červenci v otevřeném dopise ministra Jurečku i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) vyzvala, aby se těmito případy zabývali. Ministerstvo zemědělství v reakci na dopis uvedlo, že případ prošetřuje.

Jurečka: V tendrech ministerstva i lesů lze ušetřit stovky milionů