Jurečka: Resort zemědělství ušetřil za dva roky 1,34 miliardy

Marian Jurečka

Marian Jurečka Zdroj: Michael Tomes, E15

Ministerstvo zemědělství za dva roky ušetřilo podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) 1,34 miliardy korun. Úřad snížil platby za informační technologie, právní služby, provoz a marketing.

Resort zemědělství má na letošní rok ve státním rozpočtu 53,76 miliardy korun, loni celkové výdaje byly 48,61 miliardy Kč. V návrhu státního rozpočtu na příští rok, který ve středu schválila Sněmovna, se počítá s meziročním poklesem výdajů resortu o téměř pět procent na 51,19 miliardy korun.

Lesy ČR ušetřily podle Jurečky v posledních dvou letech proti roku 2013 celkem 320 milionů korun především za právní služby. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) pak ušetřil podle ministra přes půl miliardy korun. O 457 milionů pak své náklady snížilo samotné ministerstvo, a to především v oblasti IT a veřejných soutěží. „Například na poradenské služby se v roce 2013 dávalo 200 milionů korun, letos je to 20 milionů korun,“ uvedl ministr.

Ministerstvo by přitom mělo ušetřit další stovky milionů korun ročně. Po dokončení centrálního zadávání služeb v rámci resortu ušetří úřad 115 milionů a za energie zaplatí zemědělství v letech 2014 až 2017 o 138 milionů korun méně. Podle Jurečky ministerstvo ušetřilo také díky lepšímu nastavení zadávacích řízení. Třeba elektronickou aukcí na realizaci vodního díla Šance se snížila jeho cena o 312 milionů korun. V rozpočtu na letošní rok navrhlo loni ministerstvo financí, aby každé ministerstvo ušetřilo polovinu výdajů na právní, konzultační a poradenské služby.