Kabinet schválil služební zákon, je prý lepší než poslanecký návrh

Premiér Jiří Rusnok na tiskové konferenci po schůzi vlády. Zleva v pozadí přihlížejí ministři Martin Holcát, Martin Pecina a Jiří Cienciala.

Premiér Jiří Rusnok na tiskové konferenci po schůzi vlády. Zleva v pozadí přihlížejí ministři Martin Holcát, Martin Pecina a Jiří Cienciala. Zdroj: ctk

Vláda Jiřího Rusnoka včera schválila svůj návrh novely zákona o státní službě a chce, aby se jím Poslanecká sněmovna zabývala. Příští úterý má dolní komora parlamentu na programu návrh služebního zákona, jehož autoři jsou poslanci ČSSD.

„Jestli se bude zabývat i naším návrhem, v tuto chvíli skutečně netušíme,“ reagovala tisková mluvčí vlády Jana Jabůrková.

Kabinet před týdnem poslanecký návrh zamítl, ale rozhodl se, že mu nebude stát v cestě. Nechtěl jít proti prezidentovi Miloši Zemanovi, jenž si vymínil, že novou vládu jmenuje, pokud poslanci zákon projednají alespoň v prvním čtení.

Vládní návrh novely je podle premiéra Jiřího Rusnoka profesionálnější dílo. Poslanecký návrh například nereflektuje změny v právním řádu, k nimž došlo od roku 2002, kdy byl schválen původní služební zákon.

Největší vládní výtka se týká systému odměňování v souvislosti se zákoníkem práce účinným od roku 2007 a problematiky smluv a dohod s přihlédnutím k novému občanskému zákoníku. „Přijetí poslaneckého návrhu by mohlo kvůli tomu vést až ke kolizi zákonů,“ uvedla mluvčí vlády.

Sociální demokraté naopak vytýkají vládnímu návrhu, že vyžaduje dodatečné výdaje státního rozpočtu. Zavedení státní služby má údajně stát až šest miliard korun. Na tuto výtku Rusnok včera reagoval, že nelze motivovat úředníky k profesionální státní službě, aniž by jim vláda slíbila finanční benefity. Zároveň připustil, že o dodatečných výdajích lze diskutovat.

Jana Havligerová: Služební zákon, norma jen pro dva muže?