Kalousek hájil český propad: Nelze zvyšovat HDP na dluh

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: profimedia.cz

Česká ekonomika je třetí čtvrtletí v poklesu. Ministr financí proto čelil otázce, jestli je fiskální strategie vlády správná a jestli škrty a zvýšené daně příliš nedusí růst. Miroslav Kalousek si za kroky kabinetu stojí. Umělé zvyšování hrubého domácího produktu na dluh by totiž podle něj přineslo závazky, které by pro českou společnost byly třikrát dražší a třikrát ničivější než úsporná vládní fiskální politika. Podle šéfa opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky je rozpočtová politika vlády chybná.

„Bylo by obrovským zjednodušením, kdybychom vnímali situaci v jednotlivých zemích podle jednoho jediného makroekonomického indikátoru, a tím je HDP,“ reagoval Kalousek na dotazy ohledně vývoje ekonomiky.

Lídr ČSSD Sobotka ale namítá, že hospodářstvím okolních zemí se daří růst. „Pouze v České republice pokračuje recese,“ řekl Sobotka. Vláda podle něj ekonomiku brzdí permanentním zvyšováním DPH a dalších nepřímých daní. „Sociální demokraté jsou přesvědčeni, že je to důsledek chybné rozpočtové a daňové politiky současné vlády,“ uvedl Sobotka.

Podle analytiků za nižším výkonem hospodářství stojí klesající spotřeba domácností a nižší výdaje vlády. Dnes zveřejněná data podle nich zatím nenaznačují brzký obrat vývoje, takže za celý rok může podle nich hrubý domácí produkt klesnout až o procento.

„Jsem hluboce přesvědčen, že fiskální strategie vlády je správná,“ prohlásil ministr financí. Připomněl, že v sousedním Polsku nyní vedou „daleko vášnivější diskuse“, zda se díky hrubému domácímu produktu nedostávají do situace nezvladatelné dluhové služby.

Nečas odmítl Klausovu kritiku a hájil změny daní

K rozpočtové politice vlády se dnes vyjádřil také premiér Petr Nečas, když reagoval na nedávnou , kterému se nelíbí plánované zvýšení DPH na 15 a 21 procent.

Bez konsolidačního balíčku, který obsahuje hlavně zvýšení daně z přidané hodnoty, nelze podle Nečase sestavit a schválit státní rozpočet na příští rok se schodkem veřejných financí pod třemi procenty hrubého domácího produktu. Nečas přišel návrh vysvětlovat senátorům, v ODS má totiž některé odpůrce.

„Někdo, kdo nenese zodpovědnost za státní rozpočet, tak si může dovolit i luxus některých vyjádření, které člověk, který nese zodpovědnost za státní rozpočet, si dovolit nemůže,“ reagoval Nečas na Klausova slova. Zákon o státním rozpočtu prezident nepodepisuje.

Několik senátorů ODS bude proti

Například teplický senátor ODS Jaroslav Kubera ale dnes zopakoval, že bude hlasovat proti zvýšení daní a že ho premiér nepřesvědčil. Někteří další senátoři podle Kubery také na schůzi klubu vyjadřovali pochybnosti, zda zvýšení daně přinese žádaný účinek. Podle Kubery mají problém s balíčkem asi tři nebo čtyři senátoři ODS. Podle Nečase ale Kubera na jednání klubu proti vládnímu návrhu nevystupoval.

Kvůli navrhovanému zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod podraží zboží i služby. Podle analytiků to sníží kupní sílu domácností o stovky korun měsíčně. Zvýšení DPH kritizuje i Hospodářská komora. Balíček už při schvalování ve sněmovně zkritizoval i poslanec vládní ODS Petr Tluchoř a nelíbil se i dalším jeho stranickým kolegům ve sněmovně.