Kalousek: Kdyby to nebylo tak vážné, pokládal bych to za absurdní komedii

Ministr financí Kalousek

Ministr financí Kalousek Zdroj: ctk

Protože se rozhodli pracovat a dokonce za tu práci brát i plat, jsou trestně stíhaní, zatímco Janoušek a Rittig plují na jachtě po moři, řekl k aktuální politické kauze ministr financí miroslav Kalousek. Ten dnes několik hodin vypovídal jako svědek v případu, ve které policie obvinila tři někdejší poslance a šéfku kabinetu Janu Nagyovou kvůli údajné politické korupci. O výměně mandátů za posty ve státních firmách prý Kalousek s obviněným Tluchořem nejednal.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) při policejním výslechu uvedl, že s exposlancem ODS Petrem Tluchořem nejednal o výměně postů ve firmách za složení mandátu. Řekl to advokát Tluchoře Marek Nespala, který se výslechu účastnil.

Podle Nespaly ministr financí uvedl, že Tluchoř nežádal, ani nenabízel výměnu poslaneckého mandátu za post ve státní firmě. Kalousek prý naprosto věcně a profesionálně vysvětlil policii veškeré postupy při obsazování postů ve firmách s majetkovou účastí státu.

Jak mělo údajné uplácení „rebelů“ ODS probíhat? Čtěte policejní dokument exkluzivně na E15.cz:

Kauza Nagyová graduje: v odposleších figurují i šéfové ČEZ a Českých drah

„Já jsem pořád doufal, že se dozvím, že jsou ve vězení také za něco jiného, než že přijali nabídku k práci. Bohužel tomu tak není. Kdyby se rozhodli jít na pracovní úřad a řešit svoji situaci na úkor daňových poplatníků pobíráním sociálních dávek, byli by zcela nevinní. Protože se však rozhodli pracovat a dokonce za tu práci brát i plat, jsou trestně stíhaní, zatímco Janoušek a Rittig plují na jachtě po moři. Kdyby to nebylo tak vážné, pokládal bych to za absurdní komedii,“ glosoval výslech ministr financí.

Kalousek nemohl být ovlivněn

„Z výslechu vyplynulo, že pan ministr jako jediný akcionář nemohl být ovlivněn v rozhodnutí někoho instalovat, či neinstalovat,“ řekl advokát. Právník připustil, že Tluchoř se s Kalouskem scházel, údajně to ale byla pouze politická jednání ve Sněmovně mezi Kalouskem jako předkladatelem balíku zákonů a Tluchořem jako poslancem. „O postech nejednali,“ dodal Nespala.

Jestli se Kalousek vyjadřoval k roli odstupujícího premiéra Petra Nečase (ODS) v kauze, nechtěl advokát říci. Policie obvinila minulý týden kromě Tluchoře také exposlance ODS Ivana Fuksu a Marka Šnajdra. Podle státního zastupitelství někdejší poslanci složili mandát loni v listopadu kvůli sporům o vládní daňový balíček, jehož přijetí svým odchodem umožnili. Jsou podezřelí z toho, že tak učinili za slib dalších výhod, a porušili tím zákon.

Státní zastupitelství nevyloučilo, že mezi podezřelými je také Nečas. Žádost poslancům o jeho vydání k trestnímu stíhání vyšetřovatelé dosud nepodali. Podle žalobců slíbil exposlancům své strany úplatek a zajistil jeho poskytnutí. Nečas podezření odmítá, trestného činu se prý nedopustil.