Kalousek prý vyvíjel nátlak na vyšetřovatele Parkanové

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Vit Simanek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) minulý týden vyhrožoval vyšetřovateli, který má na starost případ jeho stranické kolegyně, místopředsedkyně sněmovny a bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové. Napsal to server Respekt.cz. Kriminalistovi Jiřímu Mazánkovi podle serveru zavolal a sdělil mu, že "u policie skončil". Ministr potvrdil, že s vyšetřovatelem hovořil, jakýkoliv nátlak na policistu ale odmítá. Opoziční ČSSD kvůli případu žádá Kalouskův okamžitý odchod z vlády.

Vyšetřovatel pořídil o telefonátu písemný záznam a informoval dozorujícího státního zástupce Jana Kořána. Sdělil mu, že hovor vnímá tak, že na něj Kalousek vyvíjí tlak. „Tohle obvinění mohu označit za sprostou pomluvu estébáckého charakteru,“ řekl serveru ministr. Volal prý detektivovi jen proto, aby mu sdělil, že žalobci posílá odborné stanovisko, které zpochybňuje důvody policejního obvinění Parkanové.

Kalousek řekl, že v telefonátu, který se odehrál ve čtvrtek či pátek minulý týden, vyjádřil podiv nad tím, že vyšetřovatel si sám podobný posudek nevyžádal. „Že bych mu snad oznamoval, že někde skončí, to je naprosto absurdní. Jak bych to tak asi mohl dokázat? Já mohu někomu vyhrožovat, že skončí na ministerstvu financí, ale ne u policie,“ zdůraznil ministr. Vyšetřovatel, u kterého ostatně Kalousek před tím podával vysvětlení do protokolu, prý sám žádal, aby ministr případně informace telefonicky doplnil.

Podobně se dnes vyjádřila i Parkanová. Mazánek jí prý dal své telefonní číslo. „Vyzval mě, ať mu zavolám, pokud si na něco dalšího vzpomenu,“ uvedla Parkanová.

„Estébácká pomluva“ ale podle Kalouska posiluje úvahu, že pokud veřejnost a média běžně pracují s hypotézami o „schopnostech kmotrů zametat kauzy pod koberec“, nutně musí být schopni zařídit i účelové stíhání.

Policie chce místopředsedkyni sněmovny stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na cenu letounů CASA pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Kriminalisté požádali sněmovnu o vydání poslankyně, nyní se věcí zabývá mandátový a imunitní výbor. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu, ze kterého ji policisté viní, nedopustila. Uvádí, že se takový čin vůbec stát nemohl.

Kalousek již od zveřejnění kauzy na obranu Parkanové. Prohlásil například, že její obvinění je útokem policie na rozhodovací mechanismy státu a demokratický systém. Premiér Petr Nečas (ODS) ho tento týden vyzval, aby svá vyjádření mírnil.