Kalousek se za slova o fízlovi omluvit nemusí. Usnesení nebylo platné

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: ctk

Sněmovna ve čtvrtek nepotvrdila ani nezrušila rozhodnutí svého mandátového a imunitního výboru, podle něhož se má předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek omluvit poslanci KSČM Zdeňku Ondráčkovi za to, že ho označil za komunistického fízla. Kalousek poté uvedl, že rozhodnutí považuje za platné, ale omlouvat se nebude a je připraven zaplatit i pokutu až 56 tisíc korun. Předsedkyně výboru Miroslava Němcová nakonec řekla, že Kalousek se omluvit nemusí, verdikt výboru prý nevstoupil v platnost.

Sporem mezi Kalouskem a Ondráčkem se dnes zabývali poslanci proto, že Kalousek se měl podle rozhodnutí mandátového a imunitního výboru Ondráčkovi za červnové výroky omluvit. Místopředseda TOP 09 se vzhledem k Ondráčkovu působení za socialismu omlouvat nehodlal a proti verdiktu se odvolal.

Zda rozhodnutí sněmovního výboru skutečně platí, ale nebylo úplně jasné. Pro tuto situaci neexistuje totiž žádný předchozí vzor, jak postupovat.

Předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS) pro Českou televizi dnes odpoledne nakonec uvedla, že Kalousek se Ondráčkovi omlouvat nemusí, protože původní verdikt mandátového výboru nevstoupil v platnost.

Němcová řekla, že sněmovna měla rozhodnout, zda rozhodnutí výboru potvrzuje, mění nebo zrušuje. „Jestliže některé takové opatření bylo navrženo, ale sněmovna jej hlasováním nepřijala, nelze považovat tento postup za schválení disciplinárního opatření mandátového a imunitního výboru. Opatření nenabylo právní moci a nelze podle něho postupovat,“ ocitovala Němcová stanovisko právníků. Podle Němcové navíc nelze věc opětovně projednat a řízení bylo ukončeno.

Kalousek: Výrok nebyl samoúčelný

Slova jako „gustapáci“, „fízlové“ nebo „mlátičky“ se na adresu lidí, kteří před listopadem 1989 potlačovali opoziční vystoupení, běžně používala a používají, uvedl Kalousek. Je v nich podle něho jistá dávka opovržení. „Jde o názorový střet, jak vnímáme činnost těchto lidí,“ řekl místopředseda TOP 09 k verdiktu výboru.

Navíc podle něho výrok nezazněl na červnové schůzi samoúčelně. Poslanci tehdy jednali o tom, za má být finančně analytický útvar ministerstva financí pod parlamentní kontrolou. Politická kontrola represivních složek je podle Kalouska výdobytkem demokracie a Ondráček podle něho v rozpravě hájil stejné principy, které do listopadu 1989 bránil s pendrekem v ruce.

Někdejší policista Ondráček uvedl, že bývalý pohotovostní pluk byl školou, kterou prošla drtivá většina příslušníků Sboru národní bezpečnosti. Řada z nich podle něho dosud zastává vysoké funkce u policie nebo ve státní správě. Ondráček poukazoval na internetový slovník, podle něhož je slovo fízl zhrubělý výraz pro příslušníka tajné policie nebo hanlivý pro udavače. „Je to pro mě urážlivé, řekl.

Sněmovna případ projednávala zhruba půldruhé hodiny, neboť poslanci rozebírali nutnost pravidel slušného chování v dolní komoře a potřebu, aby se její členové vzájemně neuráželi. Někteří poslanci soudí, že se přímo na sněmovní plénum přenesla kampaň před říjnovými obecními a senátními volbami.

Iniciativa Bez komunistů.cz přišla Kalouska podpořit

Kalouska dnes před sněmovnou podpořila iniciativa Bez komunistů.cz, která ho žádá, aby se Ondráčkovi neomlouval.
Zástupci iniciativy před sněmovnou předali Kalouskovi dopis, v kterém ho žádají, aby se za své výroky neomlouval. Podobnou výzvu na obhajobu Kalouska adresovali i všem poslancům.

„Usilujeme o to, aby proběhlo vyrovnání s komunistickou minulostí, s dobou totality. Komunistická strana se vůbec neomluvila za to, co tady během své totalitní vlády napáchala. Výrok o komunistickém fízlovi je adekvátní a nikdo by se za něj neměl omlouvat,“ řekl předseda Bez komunistů.cz Petr Marek.

Kalousek podporu uvítal a zástupce iniciativy ujistil, že se za výroky neomluví. Řekl, že za poslední týden obdržel řadu mailů, v nichž mu lidé vyjadřovali podporu. „Tak trochu jsem si v posledních měsících zoufal, jestli to opravdu už nikomu nevadí, že máme na vysokých postech komunistické fízly. Z korespondence zjišťuji, že jsou ještě lidé, kterým to vadí. A to je potěšující,“ uvedl Kalousek.