Kalousek v ráži - tentokrát se musel omluvit za idioty

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: E15, Erben Eduard

Po aféře s fackami musí ministr financí Miroslav Kalousek řešit další politické faux pas. Tentokrát se omluvil dvěma europoslancům ODS za to, že jim nadával. Podle Lidových novin Kalousek europoslance Hynka Fajmona a Iva Strejčka označil za "bezvýznamné" a "zlobou nadané idioty". Předtím Kalouskovi totiž vyčetli, že nejezdí na zasedání ministrů financí EU a často se nechává zastupovat. Kalousek uvedl, že se tak stalo jen jednou, a dotyčné označil za idioty.

„V okamžiku mimořádného vypětí jsem na adresu dvou europoslanců použil výrazy, které jsem použít neměl a za jejichž vyřčení se hluboce stydím. Takové výroky skutečně nepatří ani do politiky, ani do slušné společnosti. Velmi se proto všem omlouvám, trvám však na to, že své povinnosti v Radě ministrů Evropské unie plním svědomitě,“ sdělil dnes Kalousek prostřednictvím tiskového prohlášení.

Předseda europoslanců ODS Jan Zahradil si myslí, že Kalousek nemá své chování a výroky pod kontrolou. „Ani klesající preference TOP 09 nemohou takové úlety ospravedlnit. Jejich pravou příčinu zná asi jen pan Kalousek a měl by s tím už něco dělat,“ uvedl Zahradil.

Podle něj nemá Kalousek pod kontrolou ani svůj úřad. Jeho náměstek Tomáš Zídek, který jej na zasedáních EU dlouhodobě nahrazuje, podle Zahradila prý hlásá věci, které nejsou v souladu s postoji samotného ministerstva.

ODS: Hranice byly překročeny

Výkonná rada ODS pak vzápětí vyzvala vedení TOP 09, aby se od Kalouskových výroků distancovalo. Podle premiéra a předsedy ODS Petra Nečase má politické soupeření mezi ODS a TOP 09 své meze a Kalouska neomlouvá ani jeho únava a podrážděnost. „To usnesení dává jednoznačně najevo, že určité hranice tady byly překročeny a že to považujeme za těžko akceptovatelné z hlediska standardních koaličních vztahů,“ řekl Nečas.

Kalousek je v poslední době terčem kritiky kvůli svému chování. Například minulou středu na ulici nafackoval mladíkovi, který na něj pokřikoval, že je zloděj a bude viset, a ministr si to nenechal líbit.

Kalousek odmítl, že by šlo o rvačku. „Rozhodně jsem se nerval. Jednomu hulvátovi jsem dal pár facek, myslím, že padly na úrodnou půdu,“ řekl ministr s tím, že doufá, že to prospěje výchově a dalšímu mentálnímu vývoji dotyčného mladého muže.

Incident pak rozpoutal další politickou přestřelku. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval Kalouska k rezignaci a premiér Petr Nečas vyjádřil obavu o ministrovo zdraví. Kalousek totiž ještě o svém vládním šéfovi a předsedovi ODS řekl, že je premiérem z milosti kmotrů.

Nečas reagoval, že s „velkým znepokojením“ prý v posledních dnech a měsících pozoruje „stupňující se velkou únavu“ ministra financí. Kalousek mu obratem vzkázal, že se cítí naprosto zdráv, a že si premiér nemusí dělat obavy.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.