Kalousek viní deník Dnes z cenzury, Babiš prý zakázal zveřejnění rozhovoru

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Anna Vackova/E15

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek viní deník Mladá fronta Dnes z cenzury. Neotiskl prý rozhovor, který deníku poskytl minulý týden. Vidí za tím zásah ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše. Deník patří do skupiny Mafra, kterou vlastní Babišův Agrofert. Mafra uvedla, že kritice nerozumí; citace z rozhovoru prý využila v textu k blížícímu se sjezdu strany. Babiš novinářům řekl, že na nevydání textu rozhodně neměl podíl.

Kalousek vysvětlil, že Mladá fronta Dnes ho o rozhovor požádala, což ho prý překvapilo. Měla jej podle něho otisknout v sobotu, nevyšel ale ani v pondělním a pak ani v úterním náhradním termínu. „A nevyjde nikdy, neboť, jak jsme zjistili, majitel nakladatelství Mafra (A. Babiš) zakázal jeho uveřejnění,“ řekl Kalousek, jenž patří k hlavním Babišovým politickým rivalům.

„Nerozumíme postoji Miroslava Kalouska, který obvinil deník MF DNES z používání cenzury, protože v listu nevyšel jeho rozhovor celý. V pátek 18. 9. MF DNES obsáhle informovala o dění v TOP 09 (včetně fotografie M. Kalouska) před jejím nadcházejícím sjezdem. V textu byl obsáhle citován i místopředseda TOP 09 a citáty pocházejí právě z rozhovoru, o němž M. Kalousek hovoří,“ sdělila ČTK tisková koordinátorka Mafry Silvie Škábová. Rozhovory s představiteli TOP 09, tedy nejen s Kalouskem, jsou podle ní připraveny pro blížící se sjezd strany.

Místopředseda TOP 09 hovořil v souvislosti s tím o „tvrdé cenzuře“, která znehodnocuje demokratické prostředí. Mladou frontu Dnes, Lidové noviny a také komunistické Haló noviny označil za propagandistické tituly svých majitelů.