Kalousek: Zeman dělá z Hradu čtvrtou cenovou skupinu

Miroslav Kalousek na schůzi poslanců

Miroslav Kalousek na schůzi poslanců Zdroj: CTK - Michal Krumphanzl

Prezident Miloš Zeman dělá z Hradu a lánského zámku čtvrtou cenovou skupinu a znevažuje odkaz prezidentů Tomáše Garriqua Masaryka a Václava Havla. V reakci na Zemanovy vulgarismy, které použil v nedělních Hovorech z Lán, to řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Kalousek odmítl také prezidentovu kritiku služebního zákona.

Zeman v pořadu opakovaně použil vulgarismy s vysvětlením, že tak činí i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A protože Schwarzenberga má ráda pražská kavárna, tak se Zeman chtěl těmto lidem zalíbit, řekl v pořadu prezident. „Věřím, že každý dokáže posoudit míru noblesy, kterou kolem sebe šíří Karel Schwarzenberg a míru noblesy, a toto slovo říkám v uvozovkách, kterou kolem sebe šíří pan prezident Zeman,“ řekl ČTK Kalousek.

Ani Kalousek však občas nejde pro silnější výrazy daleko. Před pěti lety řekl ve Sněmovně na adresu Davida Ratha, že „jsem ochoten připustit v rámci pokory parlamentní diskuse, že já se občas opiji a vy se chováte jako debil“. O rok později vzbudilo pozornost video, které před dolní komorou natáčela s Kalouskem Pirátská strana. Ve veselé debatě padala slova „hovno“ a „kokot“.

Do oficiálních vyjádření ústavních činitelů vulgarismy nepatří

Užití nevhodných slov se nelíbí ani vicepremiérovi Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL). „Do oficiálních vyjádření ústavních činitelů vulgarismy nepatří. S výjimkou citací a i tam je třeba opatrně vážit slova,“ napsal ČTK Bělobrádek.

Podle Kalouska jsou vulgarismy v tomto typu pořadu nepřijatelné. V Hovorech z Lán v minulosti vystupoval a komentoval aktuální dění první polistopadový prezident Václav Havel. „Nám, kterým záleží na odkazu T. G. Masaryka a Václava Havla, vadí, když se z Hradu a lánského zámku dělá čtvrtá cenová skupina,“ poznamenal Kalousek. Podle něho Zeman použitím sprostých slov zakrýval některá problematická vyjádření. Hlavu státu Kalousek kritizuje mimo jiné za „servilitu vůči čínskému režimu“.

Na politických náměstcích trvala koalice

Kalousek nesouhlasí ani se Zemanovou kritikou služebního zákona, na jehož výsledné podobě se dohodla vládní koalice s TOP 09 a ODS. Zeman zákon vetoval. Protože poslanci veto přehlasovali, chce podat ústavní stížnost. „Vláda podle mého názoru dosud ve svém konání učinila jednu základní chybu, když podlehla panu (Miroslavu) Kalouskovi a zkurvila služební zákon,“ řekl Zeman.

Kalousek zopakoval, že na části zákona, která se týká takzvaných politických náměstků, trvala koalice. U ostatních částí bere Zemanovu kritiku jako vyznamenání toho, že zákonodárci pracovali dobře. „Služební zákon, který by znamenal samovládu administrativního aparátu bez ohledu na to, jak by dopadly volby, by byl krokem výrazně oslabujícím demokracii. A obávám se, že pan prezident se takových kroků dopouští zcela programově,“ dodal Kalousek.