Kampaň bude letos levnější, strany šetří

ODS, volební kampaň

ODS, volební kampaň Zdroj: E15 Eduard Erben

Oproti minulým krajským a senátním volbám zejména ODS výrazně přiškrtí výdaje na volební kampaň, konkrétně o zhruba čtvrt miliardy korun.

Důvodem je fakt, že občanští demokraté, kteří nesou největší díl vládní odpovědnosti, nemohou počítat s nijak závratným výsledkem a nechtějí proto zbytečně vyhazovat peníze. Šetřit budou i lidovci a Věci veřejné. Nejsilnější opoziční strana hodlá investovat zhruba stejně jako před čtyřmi lety.

„Výkonná rada schválila rozpočet na kampaň ve výši 65 milionů,“ uvedl Jiří Sochor z pražského sekretariátu ODS. V roce 2008 strana utratila rovných 320 milionů.

Lidový dům předpokládá, že ho propagace vyjde zhruba na 90 milionů. „Pokud dojde ke zvýšení, bude to maximálně v řádu jednotek procent,“ řekl E15 volební manažer ČSSD Jan Hamáček. Před čtyřmi lety, kdy sociální demokracie zvítězila ve všech třinácti krajích a získala 23 z 27 senátorských křesel, podle svého účetnictví investovala 98 milionů.

TOP 09 jde do krajských voleb poprvé a společně s hnutím Starostové do kampaně vloží 34 miliónů. Z tohoto šest miliónů na kampaň do Senátu a 28 miliónů pro kraje. „Předpokládáme, že krajské organizace budou investovat další prostředky na základě darů určených pro kraj,“ poznamenal volební manažer strany Jaroslav Poláček.

Podobně jako občanští demokraté budou letos opatrnější i lidovci. Nutí je k tomu fakt, že se nedostali do Poslanecké sněmovny a stát jim na činnost nedal zdaleka tolik jako v minulosti. Oproti 41 milionů z roku 2008 počítá centrála KDU-ČSL s 15 miliony výhradně na krajskou kampaň. Na zviditelnění kandidátů do horní komory parlamentu si budou muset sehnat peníze jednotlivé regionální organizace.

Věci veřejné, které na jaře opustily vládní koalici, se chtějí o hlasy voličů ucházet jen v některých krajích, třeba na Ústecku, Královéhradecku nebo na jižní Moravě. Podle místopředsedy Tomáše Jarolíma dostanou tamní stranické buňky 100 tisíc, zbytek si budou muset opatřit samy. „Třeba na Ústecku počítají asi s 300 tisíci,“ upřesnil Jarolím. Podle něj musí VV šetřit, protože se zadlužily před volbami do sněmovny.