Kampaň za erární peníze: Vondra zve státníky do Litoměřic

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Slavnostní přivítání s vojenskými poctami, večeře spojená s plavbou lodí po Labi a degustací vín nebo rokování na litoměřickém hradě a oběd v tamní restauraci. Toto pestré menu, které podle propočtu deníku E15 spolkne minimálně několik stovek tisíc korun, chystá šéf rezortu obrany Alexandr Vondra (ODS) začátkem května pro své protějšky z Polska, Maďarska a Slovenska.

Za Litoměřicko přitom bude Vondra znovu kandidovat v podzimních volbách do Senátu. Dvoudenní akce hrazená z rozpočtu ministerstva obrany bude podle všeho součástí senátorovy kampaně. „Konání schůzky v Litoměřicích doporučil Alexandr Vondra. Chce tím podpořit a zahraničním partnerům představit město, kde byla významná posádka, a kraj, který má rád. Navíc armádní ženisté dodnes na Labi cvičí,“ sdělilo tiskové oddělení rezortu.

Otazníky vzbuzuje především odhad celkových nákladů na takzvanou „ministeriádu“ visegrádské čtyřky. Poslední jednání ministrů obrany V4 v tuzemsku se uskutečnilo během českého předsednictví EU v roce 2008. Jednodenní akce v pražském Hrzánském paláci, který patří státu a nemusel se tudíž pronajímat, stála 250 tisíc korun. Ministerstvo tvrdí, že by nyní náklady neměly přesáhnout 200 tisíc.

Podle kalkulace, o niž redakce požádala firmu Zátiší Catering, by ale tato částka nestačila ani na pohoštění a dopravu z pražského kbelského letiště do Litoměřic.

Každá ze čtyř delegací bude mít podle mluvčího Vondrova úřadu Jana Pejška šest až deset členů, organizačně mají akci zajišťovat tři desítky vojenských policistů a řidičů.

„Průběh podobných setkání je vždy stejný. První den neformální program, druhý den oficiální jednání,“ řekl Pejšek. Dodal, že v Litoměřicích se akce uskuteční i proto, že ceny za ubytování a stravování jsou tam nižší než v Praze.

Jen za první den mohou podle odhadu stát služby, jako je welcome drink, servírovaná večeře o čtyřech chodech nebo nápoje pro čtyřicet osob více než 110 tisíc korun. Další den je třeba počítat například s coffee breaky, obědem či odvozem za asi 100 tisíc.

Nemalou položku představuje ubytování. Například litoměřický hotel Apollón nabízí apartmá pro jednu až dvě osoby za 1950 korun. Při čtyřiceti delegátech by to dělalo desítky tisíc korun. Další peníze by si vyžádal pronájem sálu, loga nebo tiskové materiály. Ozvučení konference s tlumočením by pak podle firmy Economic Service mohlo přijít zhruba na 15 tisíc, hodně ale záleží na požadavcích zadavatele.

Agenda letošní schůzky bude mít podle Pejška hlavní body: Koordinace pozic zemí Visegrádu před summitem NATO v Chicagu a diskuze o zapojení armád ČR, Slovenska, Polska a Maďarska do evropské Battle Group, kterou V4 spolu vytvoří v roce 2016.