Kancelář ODS opustí až tři čtvrtiny lidí. Strana zvažuje i stěhování sídla

Reakce na tragický výsledek. Martin Kuba a vedení ODS nabídne své funkce k dispozici

Reakce na tragický výsledek. Martin Kuba a vedení ODS nabídne své funkce k dispozici Zdroj: ctk

Nejen ztráta politického vlivu, ale i snížení dotací od státu za poslanecké mandáty v řádu desítek milionů korun ročně. I to je cena za propadák pravicových stran, který se nejcitelněji dotkne ODS. Po ohlášení volebních výsledků se v centrále občanských demokratů začalo hovořit o odchodu velké části administrativních pracovníků a možná i stěhování sídla z pražské Pankráce.

„Je jasné, že svoje vnitřní fungování budeme muset nastavit všem ekonomickým podmínkám,“ řekl deníku E15 úřadující šéf ODS Martin Kuba. Dodal, že redukční plán je už připravený, upřesnit ho však nechtěl. „Počítali jsme i s krizovými variantami,“ řekl.

Podle dvou zdrojů z ústředí by mohly hlavní kancelář a rovněž regionální buňky opustit dvě třetiny až tři čtvrtiny zaměstnanců a externistů. Dosud nevyřešené je údajně stěhování z šestého patra budovy Polygon House.

„Je pravda, že je to poměrně daleko od parlamentu. Na druhé straně jsou tu vyhovující kanceláře, pressroom a také parkování, což byl v našem bývalém sídle na Malé Straně poměrně velký problém,“ připomněl člen širšího vedení, který si přál zůstat v anonymitě. Podle něj měla ODS na provoz včetně kampaní v průměru asi 200 milionů korun ročně, nyní se bude muset spokojit zhruba se čtvrtinou této částky.

ODS zahájila volební kampaňODS zahájila volební kampaň | Krumphanzl MichalODS na střeše svého sídla v budově Polygon House zahájila předvolební kampaň (zdroj: ČTK).

Problém je i v tom, že stranická pokladna momentálně zeje prázdnotou. Loňské hospodaření ODS skončilo ztrátou přes 43 milionů. Do kampaně před předčasnými volbami chtěla investovat 40 až 50 milionů. To příspěvek od státu za hlasy ve výši 38,4 milionu nepokryje.

Za poslanecké mandáty bude strana dostávat jen 13,7 milionu ročně, což je více než o 30 milionů méně ve srovnání s uplynulými třemi lety. Vedle toho je otázka, zda modří nepřijdou o část svých sponzorů, od nichž jen loni podle výroční zprávy inkasovali 95 milionů.

Podle šéfa senátorského klubu Jaroslava Kubery by ODS neměla šetřit na regionálních manažerech, kteří zajišťují technický chod strany. „Skromnější podmínky nám jistě ne-uškodí. Jestli se odstěhujeme ze sídla na Pankráci, mrzet mě to nebude,“ konstatoval. Úsporná opatření budou úkolem pro nové vedení strany, které vzejde z kongresu. Ten je naplánovaný na 17. nebo 25. ledna příštího roku.