Kancléř Mynář požádal o prověrku. Prý ho zdržela příprava dokumentů

Kancléř Vratislav Mynář požádal o bezpečnostní prověrku

Kancléř Vratislav Mynář požádal o bezpečnostní prověrku Zdroj: ctk

Hradní kancléř Vratislav Mynář požádal Nejvyšší bezpečnostní úřad (NBÚ) o prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň. Pokud by žádost do konce týdne nepodal, ve funkci by skončil, prohlásil to prezident Miloš Zeman. Mynář několikrát sliboval, že o bezpečnostní prověrku zažádá, ale neudělal to. Časovou prodlevu dnes zdůvodnil tím, že musel předložit 500 dokumentů, a to mu zabralo několik měsíců.

„Věřím, že pokud fungují zákony, nemám se čeho obávat,“ uvedl v České televizi. Se shromažďováním údajů mu prý pomáhali i jeho obchodní partneři. Jak dlouho bude čekat na výsledek, neví.

Mynář odmítl, že by mu absence prověrky překážela v jeho práci. K dokumentům, které má k dispozici prezident se, pokud mu je Zeman nedá, prý stejně nedostane. Mynář je ve funkci bez bezpečnostní prověrky zhruba tři čtvrtě roku a některých jednání se tak místo něj účastní jeho podřízení, které NBÚ dostatečně prověřil. Mynář ohledně své prověrky v minulosti mlžil a termín podání žádosti stále odsouval.

Prezident Zeman už na konci října v televizní debatě řekl, že si Mynář musí prověrku co nejrychleji dodělat, jinak o místo ředitele hradní kanceláře přijde. Podle Zemana kancléř předpokládal, že se stane poslancem a nebude prověrku potřebovat. Mynář kandidoval za Stranu práv občanů - zemanovci, která ve sněmovních volbách propadla.

V médiích se v minulosti objevily informace, že by Mynář prověrku nemusel získat například kvůli svým některým podnikatelským kontaktům. Jedním z kontroverzních známých měl být například Radim Masný z Opavy. Prezidentův kancléř to vytrvale odmítá.