Kandidát na šéfa strany Fiala chce v ODS volené místopředsedy

Profesor Petr Fiala kandiduje na předsedu ODS

Profesor Petr Fiala kandiduje na předsedu ODS Zdroj: ctk

Uchazeč o předsednictví ODS Petr Fiala nemá v úmyslu kopírovat bývalého stranického šéfa Petra Nečase, který si prosadil všechny místopředsedy, tedy své nejbližší spolupracovníky. Pokud jej příští víkend kongres občanských demokratů zvolí, nebude podle svých slov nikoho z kandidátů preferovat. „Lídr musí být schopen spolupracovat s těmi, které mu kongres vybere,“ řekl.

Kromě volby vedení předpokládá Fiala debatu o změně stanov. Chce prosadit zúžení čtyřicetičlenné výkonné rady na polovinu, kde by měl každý region bez ohledu na velikost vždy po jednom zástupci, a vznik asi stohlavého orgánu. V něm by byla zastoupena oblastní sdružení. „Do zúžené rady, jejíž fungování by bylo mnohem operativnější a efektivnější než té současné, by kraje nominovaly takové lidi, kteří by přicházeli s celostátními a nikoli regionálními tématy,“ nastínil Fiala.

Exministr školství a poslanec se utká s Miroslavou Němcovou, která byla volebním superlídrem strany, a europoslancem Edvardem Kožušníkem. Toho tento týden nominovala liberecká ODS. Do souboje o posty místopředsedů se zatím přihlásili europoslanec Jan Zahradil, poslanec Aleš Beznoska, pražský exprimátor Bohuslav Svoboda a bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil. Funkci chce obhajovat Jiří Pospíšil a první místopředseda Martin Kuba, po odchodu Nečase úřadující šéf modrých.

Jednorožec a Petr Fiala