Kania jedná o koupi většinového podílu fotbalového klubu Slovan Liberec

Ondřej Kania

Ondřej Kania Zdroj: Reflex.cz

Majitel fotbalového klubu Slovan Liberec Ludvík Karl podle webu InFotbal.cz jedná o prodeji většinového podílu v klubu třicetiletému podnikateli Ondřeji Kaniovi. Kania vybudoval v Česku, Španělsku a Chorvatsku síť amerických středních škol American Academy, které jsou součástí jeho společnosti Consilium.

Český klubový fotbal zažívá turbulentní prosinec. Poté co Slavia oznámila jednání o svém prodeji z rukou čínské investiční skupiny Citic do vlastnictví miliardáře Pavla Tykače, majitele mění i další významný klub, severočeský Slovan Liberec.

Prodej Slovanu Liberec se skládá z několika etap a se zmíněným podpisem vzejde v platnost opce k finálnímu odkupu. Ta nebude po dohodě aktivována v průběhu této sezony, ale až v jejím závěru, tedy pravděpodobně v květnu 2024, píše web. 

Podle inFotbal.cz chce nový vlastník Ondřej Kania znovu přivést do Liberce Jana Nezmara, jenž aktuálně pracuje pro hokejové Bílé tygry. Nezmar byl dlouholetý útočník Slovanu a následně úspěšně působil jako sportovní ředitel v Liberci a pražské Slavii.

Sedmasedmdesátiletý Karl je vlastníkem sklářské firmy Preciosa. Ze Slovanu nevystoupí úplně, ale ponechá si minoritní část. Všechny peníze z prodeje majoritního podílu chce vložit zpět do klubu. 

Do Slovanu Karl vstoupil v polovině 90. let, kdy klubu pomohl z finančních problémů. Za jeho éry získal Liberec tři mistrovské tituly v letech 2002, 2006 a 2012. Rovněž se několikrát dostal do pohárové Evropy, v roce 2002 došel až do čtvrtfinále Poháru UEFA.

Kania se stejně starým bývalým společníkem Tomášem Jízdným založil společnost J&K Consulting, která pomáhala zajišťovat studium na internátních školách v USA. Posléze koupil soukromé Pražské humanitní gymnázium a založil síť středních škol American Academy podle amerického vzoru. Působil také v politice v barvách TOP 09 a jeho vzorem je dlouhodobě zakladatel Applu Steve Jobs.