Prodej Slavie Tykačovi prošel v Číně prvním schvalovacím kolečkem

Hráči Slavie slaví gól

Hráči Slavie slaví gól Zdroj: Pavel Mazáč / Sport

Investiční výbor čínské investiční společnosti CITIC Group schválil prodej fotbalové Slavie Pavlovi Tykačovi. Informuje o tom Seznam Zprávy. Má jít o první ze tří stupňů schvalovacího procesu na straně čínského majitele prazského klubu. 

Podle dřívějších informací e15 je již mezi vedením klubu a Tykačem uzavřena dohoda o prodeji, čeká se právě jen na rozhodnutí CITIC Group. Podle znalců tamního prostředí je přitom vysoce nepravděpodobné, že by Číňané prodej zamítli, neboť podobných akvizic, jako jsou nákupy fotbalových klubů, se konglomeráty s podílem čínského státu zbavují, případně nemají zájem je déle držet.

Pokud poběží schvalovací proces tímto tempem, může být podle Seznam Zpráv kupní smlouva podepsaná do konce tohoto roku. Zdroj e15, který má k obchodu blízko, předpokládá dokončení transakce v prvním čtvrtletí příštího roku. Tykač totiž nyní bude na dovolené, takže se obchodu nebude osobně věnovat, co transakci pozdrží.

V čele Slavie by měl zůstat Jaroslav Tvrdík, podle Seznam Zpráv by neměl odejít ani zbytek managementu, až na zástupce CITIC Group. Na svém místě mají zůstat i trenéři. Tykač by měl zasednout v čele dozorčí rady fotbalového klubu.

Dokončen byl již také proces due dilligence klubu. Cena podle informací redakce e15 šplhá ke 100 milionům eur, tedy k necelým 2,5 miliardy korun.

Slavia naposledy zveřejnila účetní uzávěrku za rok 2021. Kluv tehdy vykázal ztrátu ve výši 286 milionů. Za covidový rok 2020 a polovinu roku 2019 naopak Slavia zaznamenala zisk po zdanění ve výši půl miliardy korun. Za rok 2021 klub uvádí neuhrazenou ztrátu z minulých let přesahující jednu miliardu korun. Ztráty dosud kryl čínský vlastník.

Kdo je Pavel Tykač

Majitel energetické společnosti Sev.en Pavel Tykač

Ostřílený podnikatel Pavel Tykač poslední dobou zvyšuje sázky na uhlí. Jeho globální skupina Sev.en Global Investments získala například těžební práva ke dvěma miliardám tun uhlí v americkém státě Illinois nebo k zásobám ve dvou australských dolech státu Queensland. Letos v září skupina oznámila, že kupuje podíl 51 procent v producentovi metalurgického uhlí Coronado Global Resources,  a koncem listopadu pak Sev.en Global Investments podepsala závaznou dohodu o převzetí 51procentního podílu vietnamské uhelné elektrárny Mong Duong 2.

Tykačovo jmění podle magazínu e15 loni vzrostlo nejvíce v historii, a to ze 74 na 105 miliard korun. Hlavním zdrojem jsou právě akvizice v zahraničí. Ty loni přinesly zhruba dvě třetiny zisku a tento podíl poroste i v letošní závěrce. Hospodaření pomáhají i vysoké ceny elektřiny.

Pavel Tykač spřádá plány také v tuzemském bankovnictví. Postupně navyšuje svůj podíl v české bance  Moneta, v níž kromě něho dvouciferné podíly vlastní i PPF a J&T. Jeho cílem je vytvořit silnou banku vlastněnou českým kapitálem, která nebude zatížena západoevropskými investory a manažery a která bude preferovat podporu korektního podnikatelského prostředí před regulací prostřednictvím ideologií. Kromě toho se zajímá také o vydavatelství Mafra, které letos koupil další miliardář Karel Pražák.

V Česku vlastní elektrárny Chvaletice a Počerady, teplárny v Kladně a Zlíně a hnědouhelné doly Vršany a ČSA.

Čtěte více o Pavlu Tykačovi