Katolická církev spustí registr s pomocí pro uprchlíky

Uprchlíci v Česku

Uprchlíci v Česku Zdroj: CTK

Katolická církev chce do 24. září spustit registrační web pro nabídky pomoci uprchlíkům. Oznámilo to vedení České biskupské konference (ČBK), které zároveň vyzvalo farnosti a řády, aby prostřednictvím chystaného webu pomoc nabídly. ČBK také vyzvala všechny, aby nepodléhali strachu a projevům extremistů.

„V rámci našich příprav aktivní pomoci jsme pověřili Charitu ČR, aby byl nejpozději ke 24. září spuštěn registrační web, kde budou shromažďovány nabídky pomoci. Žádáme farnosti a řády, aby cestou připravovaného registračního formuláře nabídly svou pomoc, kterou předem projednají i na úrovni místních samospráv a charit,“ sdělili předseda a místopředseda ČBK Dominik Duka a Jan Graubner.

Biskupové již v červenci nabídli vládě pomoc s přijetím uprchlíků. „Znovu potvrzujeme naši připravenost podílet se na pomoci lidem, kteří jsou nuceni utíkat ze svých domovů. V oblasti akutní pomoci jsme již jako církev zapojeni a na déletrvající proces integrace cizinců do české společnosti se připravujeme v rámci expertní skupiny ministerstva vnitra,“ uvedlo vedení ČBK.

„Charita ČR v současnosti hledá cesty, jak pomoci lidem v oblastech vzniku migrační vlny a spolu s Caritas Internationalis se zde podílí na finanční i materiální pomoci. Důležitá je také její pomoc uprchlíkům, kteří se již dostali do Evropy a ČR,“ doplnila ČBK.

Po výzvě papeže

O pomoc migrantům požádal církev minulý týden papež František. Evropské farnosti, náboženská sdružení a kláštery během modlitby vyzval, aby se každý ujal alespoň jedné uprchlické rodiny. Do Evropy již letos zamířily statisíce uprchlíků, více než za celý loňský rok. Velká část běženců přichází z válkou zasažené Sýrie.

Evropská komise na jaře navrhla, aby si členské země podle závazných kvót rozdělily v následujících dvou letech 60 tisíc migrantů. Tuto středu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ohlásil návrh na povinné přerozdělení dalších 120 tisíc uprchlíků, dohromady by má být takto přerozděleno 160 tisíc osob. Některé země EU, včetně Česka, ale trvají na dobrovolnosti. Česko slíbilo přijmout do konce roku 2017 1500 uprchlíků.

Jana Havligerová: Za všechno může Brusel. A to se hodí