Kauza Dozimetr opět ožívá. Policie zadržela deset osob v kauze zakázek ministerstva obrany

Generální štáb české armád

Generální štáb české armád Zdroj: ČTK

Policie v úterý zadržela deset lidí v kauze veřejných zakázek ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. O podání případných návrhů na vzetí obviněných do vazby rozhodne státní zástupce ve středu. Na webu to uvedlo pražské vrchní státní zastupitelství. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli případu zasahovala v několika armádních objektech. Policejní zásah podle armády nesouvisí s akvizičními projekty modernizace a přezbrojení a vyšetřované skutky se vztahují na období před nástupem současného vedení ministerstva obrany i armády.

Interní mikrovlnná síť ministerstva obrany pokrývá celé Česko a armádě umožňuje komunikaci nezávislou na telekomunikačních operátorech.

Státní zástupce Adam Borgula dopoledne sdělil, že obvinění čelí devět lidí. Před polednem pak dodal, že zadržených je deset. „Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti devíti osobám, souvisí s veřejnými zakázkami ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě,“ napsal. Aktuální úkony trestního řízení provádí NCOZ a kauzu dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství, doplnil bez dalších podrobností.

Neuvedl zatím právní kvalifikaci trestných činů, pro něž se trestní stíhání vede. Pokud u některých obviněných navrhne vazbu, bude o ní rozhodovat soud, a to nejpozději do 24 hodin od obdržení spisu.

„Můžeme potvrdit, že v některých objektech Armády ČR provádí Policie ČR úkony související s trestním řízením,“ uvedlo ministerstvo na sociální síti X, dříve Twitteru. Armáda i resort podle něj poskytuje policii maximální součinnost. „Podrobnější informace v tuto chvílí nemůžeme poskytovat,“ dodalo ministerstvo. Další vyjádření odmítla také mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Kauza Dozimetr ožívá

Zásah na generálním štábu souvisí s kauzou Dozimetr, v níž policie loni obvinila víc než deset lidí kvůli ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku, uvedly servery Deník N a Seznam Zprávy. Podle zdrojů Seznam Zpráv se policie zajímá mimo jiné o podnikatele Jindřicha Špringla, kterého v kauze Dozimetr policie stíhá za podplácení u zakázek na rádiový systém pražského dopravního podniku a na kamerový systém v metru. Deník N uvedl, že při zásahu na generálním štábu jde o desetimilionovou zakázku, kterou Špringl získal v roce 2018.

Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej neupřesnil místa, kde kriminalisté zasahují. „Mohu sdělit, že náš útvar (NCOZ) dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze. Více informací zatím poskytovat nebudeme,“ sdělil.