Kauza Nagyová: Policie zve na pátek k výpovědi expremiéra Nečase

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Sdělení obvinění Janě Nagyové a čtyřem politikům
Sdělení obvinění Janě Nagyové a čtyřem politikům
Sdělení obvinění Janě Nagyové a čtyřem politikům
Sdělení obvinění Janě Nagyové a čtyřem politikům
Sdělení obvinění Janě Nagyové a čtyřem politikům
32
Fotogalerie
Kriminalisté chtějí v pátek vyslechnout expremiéra Petra Nečase v kauze jeho bývalé blízké spolupracovnice z Úřadu vlády Jany Nagyové. Uvedl to advokát Jiří Matzner, který zastupuje jednoho z obviněných v kauze, dosavadního ředitele Vojenského zpravodajství Milana Kovandu.

Státní zástupce v pondělí požádal Sněmovnu o vydání Nečase ke stíhání. Případ Nagyové se týká možného uplácení poslanců a nezákonného sledování lidí. Nečas je podezřelý jen v korupční části kauzy.

Informaci o pozvánce k výpovědi potvrdila i pracovnice advokátní kanceláře Eduarda Bruny, který zastupuje Nagyovou. Sdělila také, že kriminalisté v posledních dnech často měnili rozvrh výpovědí, takže není zcela zřejmé, zda Nečas skutečně v pátek ve po poledni na policii půjde.

Jak mělo údajné uplácení „rebelů“ ODS probíhat? Čtěte policejní dokument exkluzivně na E15.cz:

Kauza Nagyová graduje: v odposleších figurují i šéfové ČEZ a Českých drah

O jeho výpovědi se spekuluje již od začátku celé kauzy, protože Nečasovo jméno zmiňují policejní dokumenty zveřejněné médii. Expremiér podle policie nabídl třem někdejším poslancům ODS úplatek za to, že složí své mandáty, a údajně také zajistil jeho poskytnutí.

Někdejší předseda vlády již před týdnem sám vyzval státního zástupce, aby byl v souvislosti s kauzou vyslechnut. „Dovoluji si oznámit vyšetřujícím orgánům, že jsem kdykoliv plně k dispozici pro případné svědectví,“ uvedl Nečas v dopise žalobcům. Zároveň tehdy vyjádřil obavy, aby se skutečnost, že policie otálí s jeho výslechem, nestala záminkou pro prodlužování vazby obviněných. Tedy mimo jiné i někdejší šéfky jeho kabinetu Nagyové.

Nagyová prý Nečase naváděla

Policejní žádost o vydání poslance Petra Nečase podle serveru Lidovky.cz prý odhalila, že Jana Nagyová bývalého premiéra k údajnému uplácení takzvaných rebelů ODS naváděla. „Stojí tam, že byl k uplácení poslanců naveden paní Nagyovou. Poté už podle policie jednal sám,“ popsal jeden ze členů mandátového a imunitního výboru obsah žádosti, která do sněmovny přišla v pondělí.

Žádost o vydání Nečase projedná mandátový a imunitní výbor, který doporučí sněmovně, jestli ho má zbavit poslanecké imunity, nebo ne. O vydání se pak bude rozhodovat na nebližší schůzi dolní komory.

Sdělení obvinění Janě Nagové a třem bývalým poslancům

Jan Hrbáček: Příště si můžou přijít i pro vás

Zahraniční média: Češi v deziluzi ze své kradoucí a opilé elity