Kdo se Zemanem? Otazníků je víc než dost

Miloš Zeman a František Čuba

Miloš Zeman a František Čuba Zdroj: Foto isifa/Lidove noviny/Tomas Hajek

Přesně za dva týdny už začne Miloš Zeman úřadovat na Hradě, o jménech jeho spolupracovníků však stále koluje víc spekulací než potvrzených informací. Budoucí prezident navíc o někom prohlásí, že už se s ním dohodl, aby to pak dotyčný vzápětí zpochybnil.

Jde třeba o bývalého předsedu JZD Slušovice Františka Čubu, o němž budoucí prezident řekl, že bude jeho poradcem pro zemědělství a hospodářství. Klíčová je funkce vedoucího prezidentské kanceláře, který může být pověřen zastupováním hlavy státu při oficiálních aktech a obhajuje v Poslanecké sněmovně hradní rozpočet. Vedle toho pod kancléře spadá několik odborů a oddělení a také Správa Pražského hradu a Lesní správa Lány.

Mezi důležité spolupracovníky patří i šéfové politického a zahraničního odboru a rovněž vojenské kanceláře. A přímo prezident má v podřízenosti nejen protokol a kancelář své manželky, ale dalších deset odborů a oddělení.

Zeman už podle svých slov ví, kdo bude jeho kancléřem, jméno ale tají. Dodal, že dva až tři měsíce po inauguraci zůstane v této funkci Jiří Weigl, aby svého nástupce „zacvičil“. V této souvislosti se spekuluje o předsedovi Strany práv občanů zemanovců Vratislavu Mynářovi. Zeman tuto variantu zatím odmítá komentovat.

O něco jistější je, že protokol dál povede Jindřich Forejt. Přestože jeho nominaci na post velvyslance ve Vatikánu začátkem tohoto měsíce schválila vláda, Zeman prohlásil, že si Forejtova rozhodnutí řídit hradní etiketu dál velice váží.
Zahraniční odbor, který připravuje všechny cesty hlavy státu, by mohl vést současný velvyslanec v Austrálii Hynek Kmoníček. Se zvoleným prezidentem si byl názorově blízký už v době, kdy byl Zeman premiérem. Velkou pozornost vzbudila v lednu 2000 Kmoníčkem vedená delegace do Iráku, jejímž členem byl i Miroslav Šlouf. Kmoníček už se Zemanem jednal, jednoznačný závěr však jejich schůzka nepřinesla.

Jisté je to, že se Zemanem půjde na Pražský hrad jeho tajemník Jaroslav Hlinovský. „Prezident může jmenovat jednotlivé vedoucí funkcionáře až po své inauguraci, která je plánována na 8. března. Budu čekat na to, kdo si v hradní kanceláři bude přát zůstat a kdo bude chtít odejít. V obou případech je to jejich svaté právo. Nepočítám pouze s pány Jaklem a Hájkem,“ zopakoval nedávno Zeman.