Když ANO odejde, vláda může pokračovat, plánují ČSSD a lidovci

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

V případě demise ministrů ANO počítají sociální demokraté a lidovci s možností menšinového kabinetu ČSSD a KDU-ČSL, který by pokračoval do řádných voleb za přímé nebo nepřímé podpory opozice. Deníku Právo to potvrdili to předseda lidovců Pavel Bělobrádek a šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. Tuto možnost naznačil i předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Určitě jsme ti poslední, kdo by chtěli nabídnout panu prezidentovi, aby se hluboce zamyslel, koho má jmenovat premiérem,“ řekl deníku Kalousek. Podporu menšinové vlády ČSSD a KDU-ČSL nevyloučil ani předseda ODS Petr Fiala.

Spekuluje se o tom, že pokud by vláda padla, chtěl by prezident Miloš Zeman novým premiérem jmenovat předsedu ANO Andreje Babiše. V únoru 2015 na otázku, co by se stalo po pádu vlády, Zeman řekl: „V takovém případě bych usiloval, aby se vytvořila nějaká nová parlamentní většina. Kdyby mi pan Babiš řekl, že má tuto parlamentní většinu, nu tak bych byl povinen ho jmenovat ministerským předsedou.“

Spolupráci s menšinovou vládou socialistů a lidovců připustil také místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Jednání o obměně vládní koalice by muselo proběhnout na základě toho, co ta vláda vůbec chce. S jakým programovým prohlášením by přišla,“ řekl Právu.

Babiš už ve čtvrtek označil situaci kolem reorganizace policie a odchodu Roberta Šlachty z čela Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu za nejvážnější krizi. Na Facebooku později napsal, že je třeba reorganizaci zrušit, aby se zabránilo „naprosté diskreditaci této vlády“.

Předseda ANO nicméně doufá, že pád vlády nenastane. „Myslím, že by to byla škoda. Vláda odvádí slušnou práci,“ řekl.