Klasnová: Toman slíbil, že vymění vedení Lesů ČR

Kateřina Klasnová

Kateřina Klasnová Zdroj: e15-Michal Nosek

Ministr zemědělství Miroslav Toman slíbil Věcem veřejným personální změny v Lesích ČR a dozorčí radě státní firmy. Měl by také řešit údajně předražené zakázky společnosti, řekla po jednání s Tomanem předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová. VV se rozhodují, zda ve středu budou hlasovat pro úřednický kabinet, dnes se proto sejdou s premiérem Jiřím Rusnokem.

„Ministr přislíbil revizi kontroverzní Dřevěné knihy a personální změny ve státním podniku i dozorčí radě. Předala jsem mu i dokumenty mapující například peníze vydávané z Lesů na externí právní služby - jen za tyto tři roky 500 milionů korun. Tedy měly by se řešit i předražené zakázky,“ řekla Klasnová.

Dřevěná kniha je dokument, který představil v závěru roku 2010 tehdejší ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Zatímco obhájci materiálu argumentují, že podpořil zisky Lesů ČR a stabilizoval odvětví, kritici upozorňují na nedostatek dřeva pro malé místní zpracovatele a velký nárůst jeho ceny.

Rusnok přijde na jednání poslaneckého klubu VV před polednem. Strana, která v dolní komoře Parlamentu disponuje 11 hlasy, na něj má zhruba dvě desítky požadavků. Patří mezi ně záruky, že dočasná vláda nerozhodne o dostavbě jaderné elektrárny Temelín, podpoří nezávislé vyšetřování politických kauz nebo dohlédne na snížení nárůstu exekucí. VV také chtějí, aby kabinet zveřejňoval seznamy majetku, který stát vrací církvím v rámci majetkového vyrovnání.

Po schůzce s premiérem by mohlo být známo, jak se VV k hlasování o důvěře pro jeho vládu postaví. Svůj postoj by dne měli zveřejnit i sociální demokraté a komunisté. Také s jejich poslanci bude Rusnok ve Sněmovně jednat. Komunisté o podpoře uvažují. Sociální demokracie má 54 poslanců, špičky strany se kvůli podpoře pro úřednický kabinet v posledních dnech přely.

Dnes se spolu sejdou také špičky bývalé koalice, aby se domluvily, jak budou při středečním hlasování o důvěře jejich poslanci postupovat.