Klausova amnestie by měla být zrušena, shodli se Schwarzenberg a Zeman

Další z prezidentských duelů Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga

Další z prezidentských duelů Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga Zdroj: ctk

Novoroční amnestie prezidenta Václava Klause by měla být zrušena. Na tom se v předposlední předvolební televizní debatě na televizi Nova shodli Miloš Zeman i Karel Schwarzenberg. Podle Zemana jednal Klaus při vyhlášení amnestie protiústavně. Schwarzenberg soudí, že pokud by Ústavní soud amnestii zrušil, bylo by to dobré rozhodnutí.

Schwarzenberg v neděli prohlásil, že součástí „paktu“ Zemana a Klause je i nedávná amnestie. V dnešní podvečerní debatě Českého rozhlasu-Radiožurnálu se za slova o amnestii Zemanovi na jeho výzvu omluvil. Na spojenectví obou mužů ale opět upozornil. „Jsou v politice stejně dlouho, vždy se dobře snášeli. Vytvořili spolu opoziční smlouvu, která existovala vždy a lehce růžově zbarvená bude pokračovat jeho politikou. To neznamená, že by na sebe občas neútočili. Politika vyžaduje jisté divadlo před voliči, což zdatně předváděli,“ řekl Schwarzenberg.

V rozporu s ústavou je podle Zemana především článek, který zastavuje trestní stíhání případů rozsáhlé hospodářské a majetkové trestné činnosti. Ve sporném a kritizovaném článku dva prezidentské amnestie jde o trestní stíhání, která trvají déle než osm let s trestní sazbou do deseti let vězení. „Lišíme se v tom, že Karel Schwarzenberg považuje omezeně amnestii za užitečnou, já bych se toho práva vzdal,“ dodal Zeman.

Podle návrhu Městského soudu v Praze je amnestie v rozporu s ústavou, pokud ji předem neprojednala vláda. Ústavní soud by ji proto prý měl zrušit jako celek. Zeman iniciativu pražského městského soudu přivítal.

Schwarzenberg podotkl, že někteří vězni, kteří se ve vězení cítili jako doma a přes zimu tam rádi pobývají, by se tam v případě zrušení amnestie možná i rádi vrátili. Zeman doplnil, že ale mezitím můžou ještě páchat trestné činy, takže by bylo lépe, kdyby vězení vůbec neopustili.