Koalice se zasekla na rušení ministerstev

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: kolaz E15

Po krizi způsobené rebelujícími poslanci ODS řeší koalice další problém. TOP 09 nesouhlasí s návrhem na slučování některých ministerstev, především zemědělství a životního prostředí. Na uzavření dohody o změně programového prohlášení, které má obsahovat deset priorit po zbytek funkčního období, si vládní lídři dali čas do 23. prosince.

Vážnější střet ale zřejmě nehrozí, protože ke vzniku superministerstva hospodářství a jmenování předsedkyně LIDEM Karolíny Peake do čela rezortu obrany druhá nejsilnější koaliční strana zásadní výhrady nemá.

Poslední schůzka K9 neodpověděla na otázku, kdo bude řídit ministerstvo dopravy do jeho sloučení s rezortem průmyslu. V této souvislosti zaznívá jméno občanského demokrata, regionálního politika ze Zlínska Libora Lukáše. Premiér Petr Nečas řekl, že tuto záležitost chce vyjasnit během tohoto týdne.

„Nechystám se stát superministrem, nehodlám řídit dvě ministerstva,“ řekl včera v ČT šéf rezortu průmyslu Kuba. Spojení si podle něj vyžádá dvanáct až osmnáct měsíců, protože s sebou nese řadu legislativních a organizačních kroků.

Nástupce Pavla Dobeše (LIDEM), který spolu s Kubou vytvoří ministerstvo hospodářství, bude jmenován zhruba na rok a půl. „Měli by u toho stát politici z jedné strany, aby mezi sebou nesoupeřili,“ poznamenal Kuba. Vedle snížení počtu zaměstnanců považuje za nejdůležitější, že se bude výstavba infrastruktury plánovat v souladu s potřebami průmyslu. „Tak to v řadě zemí je. Může to přinést úspornější plánování,“ dodal.

ODS a LIDEM chtějí sloučit ještě ministerstva školství a kultury a také rezorty zemědělství a životního prostředí. Cílem je snížení počtu úředníků o 30 až 35 procent. Proti vzniku ministerstva venkova je předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. „Tyto úřady se mají vzájemně regulovat, a proto nemohou být spojeny,“ řekl.