Koalice ustoupila. Generální ředitelství v zákoně nebude

sněmovna (ilustrační foto)

sněmovna (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Vládní koalice ustoupila opozičním ODS a TOP 09 a vyhověla jejich požadavku nezavádět generální ředitelství státní služby. Většina kompetencí připadne ministerstvu vnitra, kde vznikne funkce náměstka pro státní službu.

Základní parametry služebního zákona jsou po dnešku podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dány a už se nebudou měnit. Náklady vyvolané přijetím novely služebního zákona odhaduje Sobotka na zhruba půl miliardy korun. Hledat je bude v rámci přípravy státního rozpočtu, podotkl. Sobotka věří, že novela zákona o státní službě bude účinná od ledna 2015. Podle něj zachovává reálnou šanci dohnat zpoždění v čerpání evropských peněz.

Jde o rozumný kompromis, zaznělo z řad opozice

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura označil dohodu za rozumný kompromis, který umožní ODS aktivně hlasovat pro přijetí služebního zákona. Podobně se vyslovil i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle poslankyně ODS Jany Černochové je namístě vyslovit poděkování zástupcům vládní koalice za to, že připomínky opozice akceptovali.

Jmenovat a odvolávat státní tajemníky na ministerstvech bude podle Stanjury vláda. V zákoně ale podle něj zůstanou dva typy náměstků, a to náměstci pro řízení sekcí a ti ostatní. „Pak jsme se dohodli i na té podmínce, aby zkoušky nemuseli dělat ti, kteří jsou ve státní službě čtyři roky, původní návrh byl tři,“ dodal. Náměstka pro státní službu na ministerstvu vnitra bude jmenovat vláda na pouze jedno šestileté funkční období, řekl Kalousek.

KSČM: Dohoda neúměrně posiluje ministerstvo vnitra

Podle šéfa opoziční KSČM Vojtěcha Filipa ale dohoda neúměrně posiluje ministerstvo vnitra. „Protože má bezpečnostní sbory, včetně generální inspekce, a v tuto chvíli bude ovládat i celou státní správu,“ prohlásil Filip. Také hnutí Úsvit se dnešní dohoda nelíbí. Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala řekl, že hnutí ještě zváží, zda bude pro zákon hlasovat.

O novele služebního zákona bude v pátek opět jednat Sněmovna. Podle Sobotky se schůze poslanců krátce po zahájení opět přeruší, a to do středy 27. srpna. Do té doby bude pracovat expertní skupina na přípravě komplexního pozměňovacího návrhu k projednávané předloze, a to i na základě diskuse s opozičními stranami.

Kdo se bojí služebního zákona