Koalici v Praze 10 vytvoří sdružení Vlasta, Piráti a ODS

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Koalici v Praze 10 vytvoří koalice Vlasta (KDU-ČSL, STAN, Desítka pro domácí, nezávislí), Piráti a ODS. Starostkou bude volební jednička Vlasty, senátorka Renata Chmelová (za KDU-ČSL), která o dohodě informovala. Koalice bude mít ve 45členném zastupitelstvu 29 mandátů. Vlasta i Piráti dosud v Praze 10 působili v opozici.

Strany podle Chmelové podepsaly memorandum o koaliční spolupráci. První místostarostkou za Piráty se podle něj stane Jana Komrsková a místostarostou za ODS Filip Humplík, který do loňského roku předsedal pražské buňce občanských demokratů. Chmelová je zastupitelkou v Praze 10 za Vlastu od roku 2010 a senátorkou od roku 2016 jako nestraník za KDU-ČSL.

Koalice Vlasta volby vyhrála se ziskem 20,3 procenta a 11 mandátů, druzí Piráti získali 17,8 procenta a deset mandátů, třetí ODS s 14,2 procenta obsadila osm křesel a čtvrté ANO má se ziskem 13,4 procenta sedm zastupitelů. TOP 09 získala 12,4 procenta a šest křesel a do zastupitelstva se dostalo také hnutí Starostové pro Prahu, které má 6,7 procenta hlasů a tři mandáty.

Za Starosty pro Prahu v zastupitelstvu zasedl dosavadní starosta Vladimír Novák, který před volbami vystoupil z ČSSD, a také radní Ivana Cabrnochová, která opustila Stranu zelených. Dosud v Praze 10 vládla koalice TOP 09, ČSSD, ODS, Zelených, nezávislých a dvou nezařazených zastupitelů. V roce 2016 nahradila koalici ANO, ČSSD, Zelených a hnutí nezávislých pod vedením Radmily Kleslové (ANO), která na funkci starostky rezignovala.

Praha 10 je podle počtu obyvatel po Praze 4 druhou největší pražskou městskou částí, žije v ní zhruba 110 tisíc lidí. Zahrnuje celé Vršovice, většinu Strašnic a Malešic a části Záběhlic, Michle, Vinohrad, Hrdlořez, Hloubětína a Žižkova.