Kobra chce obžalobu tří lidí za krácení daní se škodou 100 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Daňová Kobra navrhla obžalovat tři lidi, kteří údajně způsobili České republice škodu v celkové výši nejméně 100 milionů korun krácením daně při přepravě minerálních olejů. Dva obvinění jsou stíháni jako uprchlí a je na ně vydaný mezinárodní zatykač. Všem třem hrozí v případě prokázání viny až desetileté vězení. ČTK o tom informoval mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

„V tomto případě jde o skupinu osob, která měla v letech 2009 a 2010 v úmyslu zkrátit spotřební daň z minerálních olejů a daň z přidané hodnoty organizovat a realizovat minimálně 184 cisternových přeprav pohonných hmot z Německa a Rakouska v režimu podmíněného osvobození od uvedené spotřební daně,“ popsal mluvčí.

Podle závěrů kriminalistů obviněná trojice nesplnila povinnost, kterou jí ukládal zákon o spotřebních daních, a o některých obchodech vůbec nevyrozuměla příslušný celní úřad. V daňových přiznáních pak prý následně vědomě uváděla nepravdivé údaje tím způsobem, že do uvedených objemů nezahrnula veškeré pořízené pohonné hmoty. Za některá zdaňovací období pak údajně daňová přiznání vůbec nepodala. Stejným postupem prý obvinění postupovali i vůči finančnímu úřadu.

Kauzu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. Kriminalisté mu předali materiál, který obsahuje přes 8000 stran základního spisu a dalších více než 2000 stran příloh.

Kobra je speciální tým zaměřený na boj proti velkým daňovým únikům. Tvoří ho policisté, celníci a specialisté finanční správy, kteří dříve pracovali samostatně. Skupina funguje od loňského června. Za první rok existence podle policie zabránila daňovým únikům za 1,9 miliardy korun a obvinila přes 200 lidí.

Kobra je dobrá. Od příštího roku nebude chodit „s křížkem po funuse“