Konec Babišových snů o rychlém schvalování: zákony nabírají zpoždění

Andrej Babiš ve Sněmovně

Andrej Babiš ve Sněmovně Zdroj: ctk

Velkolepé plány, od kterých si ministr financí Andrej Babiš sliboval zlepšení výběru daní, se pomalu, ale jistě hroutí.

Šéfa státní pokladny čekají velké problémy s uskutečňováním svých záměrů. Příkladem může být iniciativa ODS, kterou oznámila včera ve sněmovně. „Chceme o rok odložit účinnost zákona o povinných kontrolních hlášeních pro plátce DPH,“ oznámil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Rezort podle něj rezignoval na informační kampaň, takže je to jediné logické řešení. Atak na kontrolní hlášení chystá i Strana soukromníků, za kterou byl zvolen do Senátu majitel Synotu Ivo Valenta. Ta hodlá sehnat podpis sedmnácti senátorů, aby mohla podat stížnost u Ústavního soudu.

Krajně nejistý je také osud největšího Babišova hitu, elektronické evidence tržeb. Nejde jen o to, že schválení normy bude blokovat pravicová opozice. Vládní koalice sice chce závěrečné čtení návrhu zákona odstartovat příští týden v pátek, ale nechuť k normě vzrůstá i ve vládních řadách. Někteří poslanci se obávají, že nepopulární opatření, jehož účinnost se najisto posune až do poloviny příštího roku, by se mohla negativně podepsat na výsledku krajských voleb. Podle průzkumu agentury Median pro Českou televizi 56 procent oslovených živnostníků a podnikatelů elektronické pokladny považuje za novou administrativní zátěž a část z nich se obává, že kvůli pokladnám bude muset živnost zlikvidovat.

Jediným pozdně podzimním úspěchem ministra financí tak nakonec možná bude jen schválení dílčí novely loterijního zákona, která včera v dolní komoře prošla druhým čtením. Ta je sice z dílny hnutí ANO, nikoli však z pera rezortu financí. Dílčí úpravu, která má loterijním společnostem konečně objasnit, jaké budou od ledna 2017 platit daně, připravil poslanec ANO Jan Volný. Komplexní úprava pravidel hazardu, kterou připravuje Babišův úřad, dál nabírá zpoždění.