Konec Romanova muže. Alan Svoboda odchází z vedení ČEZ

Alan Svoboda, ČEZ (foto Anna Vacková, E15)

Alan Svoboda, ČEZ (foto Anna Vacková, E15) Zdroj: Anna Vackova, E15

Dlouholetý stratég a obchodní ředitel energetické společnosti ČEZ Alan Svoboda po deseti letech končí ve vedení firmy. Od května bude mít jen externí konzultační kontrakt, aby svým kolegům předal rozpracované projekty. Informaci serveru Respekt.cz dnes potvrdil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

„Můj zaměstnanecký poměr končí, v nové struktuře vedení už pro mě není místo,“ řekl Respektu Svoboda. ČEZ minulý týden oznámil, že sloučí divize obchod a strategie do jedné a povede ji dosavadní ředitel divize strategie Pavel Cyrani.

Svoboda minulý pátek 28. března, tedy jen den po oznámení změn v organizační struktuře společnosti, odprodal své akcie energetického gigantu za téměř 2,5 milionu korun. Reagoval tak na ztrátu pozice po sloučení jeho divize s jinou.

Svoboda: muž spojený s problémy v zahraničí

Respekt.cz s odkazem na neoficiální zdroje napsal, že za sloučením divize obchodu a strategie, které se dříve naopak osamostatnily, stál záměr se Svobody zbavit. To si prý delší dobu přál šéf firmy Daniel Beneš. Svoboda je totiž spjatý s dřívějším rozmachem ČEZ v zahraničí, kde má firma v posledních letech problémy. Navíc je to muž éry předchozího ředitele ČEZ Martina Romana. Svobodův odchod tak má pravděpodobně vylepšit image současného managementu firmy Daniela Beneše, tvrdí Respekt.cz.

Jak ale web dále uvádí, Svoboda paradoxně neudržoval vztahy s politiky jako jeho někdejší šéf Roman. Naopak byl v rámci energetického gigantu považován za jednoho z nejlepších manažerů, který uměl dobře odhadnout budoucí trendy v energetice.

V letech 2004 až 2006 Svoboda působil jako místopředseda představenstva ČEZ. Kvůli podezření z insider tradingu, tedy zneužití důvěrných informací, svůj post opustil. Soud ho ale v roce 2012 očistil, nyní se s Českou národní bankou soudí o pokutu 1,7 milionu korun.

ČEZ
Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni meziročně snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun.