Koníček rozdává zakázky na výplaty nepojistných dávek bez soutěže

Nový ministr práce František Koníček ještě jako šéf Lesů České republiky

Nový ministr práce František Koníček ještě jako šéf Lesů České republiky

Verdikt antimonopolního úřadu (ÚOHS) nad spornými dodatky k rámcové smlouvě mezi ministerstvem práce a firmou Fujitsu Technology Solutions do konce roku už nepadne. Tato firma se společností OKsystem zajišťuje pro nejvyšší rezortní úřad výplatu nepojistných dávek.

„U prvních čtyř dodatků smlouvy bylo druhostupňovým rozhodnutím šéfa ÚOHS řízení zrušeno a vráceno k opětovnému přezkoumání. Probíhá tedy opakované prvostupňové řízení. U dodatků 5 a 6, probíhá opakované druhostupňové řízení. Konečná rozhodnutí už nelze letos čekat,“ tvrdí mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Rusnokova vláda přitom koncem září počítala, že antimonopolní úřad letos dodatky zakáže a tím i činnost firmy Fujitsu Technology Solutions. Ministr práce v demisi František Koníček získal souhlas vysoutěžit miliardový obchod na zajištění výplaty nepojistných agend bez soutěže.

Koncem října jeho úřad zveřejnil ve věstníku informace o třech veřejných zakázkách na zajištění zmíněných agend formou jednacího řízení bez uveřejnění. Největší část tendru směřuje k firmě Vítkovice IT Solutions, výplaty v oblasti státní sociální podpory má nadále plnit firma OKsystem. Poslední, nejmenší díl – zhruba za 120 milionů korun – směřuje k firmě Gordic.

Rusnok překonal Nečase šestkrát
Ministři Rusnokovy vlády od září 2013 zadali nebo hodlají zadat 78 nadlimitních zakázek bez soutěže v hodnotě 2,854 miliardy korun. To je šestkrát více, než tomu bylo za stejné období v minulém roce. Tehdy ministři bývalé Nečasovy vlády schválili 18 nadlimitních zakázek bez soutěže v hodnotě 450 milionů korun, zjistilo sdružení Oživení ve spolupráci s Otevřenou společností.

Proti postupu ministerstva se již odvolala pražská společnost ICZ, jež má o část kontraktu zájem. Podle právníků této firmy tendrování bez soutěže stojí. Navíc podle nich rezort zahrnul do kontraktů i plnění věcí, které nemají se zajištěním výplaty nepojistných agend nic společného. Firma hodnotí konání ministerstva jako účelové ve snaze obejít zákon.

„Vzhledem k tomu, že ministerstvo doposud nemá k dispozici konečné rozhodnutí ze strany ÚOHS, tak se nemůžeme konkrétně vyjadřovat k této věci,“ reagoval včera mluvčí ministerstva Petr Sulek.