Kotrouš dostal za přijetí úplatku šest let

Pražský městský soud dnes udělil bývalému šéfovi pražských strážníků Vladimíru Kotroušovi šestiletý trest vězení. (foto ČTK)

Pražský městský soud dnes udělil bývalému šéfovi pražských strážníků Vladimíru Kotroušovi šestiletý trest vězení. (foto ČTK) Zdroj: CTK

Pražský městský soud dnes udělil bývalému šéfovi pražských strážníků Vladimíru Kotroušovi šestiletý trest vězení. Údajně si řekl o úplatek za to, že zajistí trvání smlouvy městské policie s autoservisem Jíša. Převzal podle soudce 350 tisíc korun. Soud ho nepravomocně uznal vinným z přijetí úplatku a pokusu o zneužití pravomoci úřední osoby. Zakázal mu také na deset let pracovat u policie nebo městské policie.

Bývalý šéf strážníků chtěl podle žalobců po Josefu Jíšovi, jehož opravna se starala o vozy městské policie od roku 2005, několik procent z objemu prostředků, které strážníkům za rok vyfakturovala. Částky požadoval za to, že zajistí trvání smlouvy mezi městskou policií a autoservisem. Chtěl tak podle státního zástupce získat nejméně 1,2 milionu korun. Kotrouš údajně od Jíši převzal na dvou schůzkách nejdříve 200 tisíc a poté dalších 150 tisíc korun. Zbytek peněz nedostal, detektivové ho totiž loni 25. listopadu zadrželi v jeho služebním voze v okolí pražské Jižní spojky, úplatek měl prý přímo u sebe.

Kotrouš se k přijetí 150 tisíc korun, s nimiž ho policie zadržela, přiznal. Přijetí úplatku odůvodnil tehdejší tíživou finanční situací. Popřel ale, že by si převzal i první částku ve výši 200 tisíc. Uvedl také, že po Jíšovi nechtěl čtvrtletní platby. Snažil se ho však přesvědčit, že mu může zajistit delší smlouvu s městskou policií. Takovou pravomoc prý ale neměl.

Městský soudu v Praze udělil 29. listopadu bývalému řediteli pražských strážníků Vladimíru Kotroušovi (na snímku), obviněnému z přijetí úplatku, šestiletý trest odnětí svobody ve věznici s dozorem a zákaz vykonávání funkce ve složkách městské a státní policie na dobu deseti let. (foto ČTK)Městský soudu v Praze udělil 29. listopadu bývalému řediteli pražských strážníků Vladimíru Kotroušovi (na snímku), obviněnému z přijetí úplatku, šestiletý trest odnětí svobody ve věznici s dozorem a zákaz vykonávání funkce ve složkách městské a státní policie na dobu deseti let. (foto ČTK) | CTKVladimír Kotrouš se soudu přiznal k tomu, že převzal úplatek 150 tisíc korun. Odmítl ale tvrzení obžaloby, podle které požadoval i další finanční částky za to, že zajistí trvání smlouvy městské policie s autoservisem Jíša. Podle svých slov nemohl smlouvu ovlivnit, pouze se o tom snažil přesvědčit majitele opravny Josefa Jíšu. (foto ČTK)