Kouzlím s časem, uvedl Rusnok na omluvu nechuti jet na pohřeb Mandely

Premiér v demisi Jiří Rusnok

Premiér v demisi Jiří Rusnok Zdroj: ctk

Internetem se šíří video s rozhovorem premiéra Jiřího Rusnoka s ministrem obrany Vlastimilem Pickem, který zachytily mikrofony v Poslanecké sněmovně. Záznam ze Sněmovny odvysílala Česká televize a vyplývá z něj, že premiérovi se do Jihoafrické republiky na pohřeb Nelsona Mandely vůbec nechce. "Já se úplně třepu, abych tam nemusel jet," říká na záznamu mimo jiné Rusnok.

Jiří Rusnok se za svá slova o odporu k cestě na pohřeb Nelsona Mandely, která pronesl v neformálním rozovoru, omluvil. „Nebylo správné se takto vyjadřovat v souvislosti s úmrtím prezidenta Nelsona Mandely a mrzí mě to,“ napsal v sms zprávě. Sladit pracovní program s nečekanými událostmi je ve funkci premiéra podle něj „kouzlení s časem“. „A protože je prosinec, vzhledem k nadcházejícím svátkům fakticky nejkratší měsíc v roce, vše se koncentruje pouze na tři týdny,“ dodal Rusnok.

Rusnokovo faux pas ale přerostlo v mezinárodní ostudu, když ho zaznamenala některá světová média. Stručně se o něm zmínila například německá tisková agentura DPA a slovenský server topky.sk o něm informoval s titulkem „Hanba českého premiéra“. Záznam publikoval i další slovenský server sme.sk.

Agentura AP napsala, že mnozí světoví státníci dali najevo, že Mandelův pohřeb si ani za nic nenechají ujít, ale český premiér Jiří Rusnok k nim nepatří. Její krátkou zprávu mimo jiné převzala televize ABC a list The Washington Post.

Za co se Jiří Rusnok omlouval. Přepis neformálního rozhovoru

premiér Jiří Rusnok:Ty vole. Teď ještě zas zemřel Mandela.

ministr obrany Vlastimil Picek:Kdo tam pojede?

Rusnok: Doufám, že prezident. Ty vole, já se úplně třepu, abych tam nemusel.

Picek:Protože voni to dělaj tak do těch deseti dnů.

Rusnok: Čtrnáctýho v sobotu to je. To jak máme s ním večeři. Teď já mám ještě nějakej oběd. Pak máme večeři. Takže já, vole, jsem ve strachu, jestli nebudu muset ještě jet tam. Vůbec se mi tam nechce. Vůbec. Pak mám devatenáctýho zase Brusel. Ty vole, dyť ještě ale to je dálka jako prase, to bych tam musel nějakou linkou, nebo něčím.

Picek:Ale né, speciál.

Rusnok: Ty vole, kdo to zaplatí?

Picek:Já to zaplatím.

Rusnok:Tak rozpočet letos to zvládne. Hele, já doufám, že Miloš je nažhavenej, že chce někam jet a že pojede. Oni doktoři mu budou určitě říkat, ať tam nejede.

Picek:Můžeš mi říct, jak vyleze do těch schodů do toho letadla?

Rusnok: No já nevím.

Picek:On má problémy se schodama.

ministr financí Jan Fischer:Vždyť to je úplná blbost, ještě tam bude nějakej průser, člověče.

Picek:Ale prosim tě.

Rusnok: To nemá hloubku.

Picek: Dyť zrušil cestu do Afghoše dvacátýho. Tak myslíš, že poletí?

Rusnok: Tak asi nepoletí, tak je to v prdeli.