Kožený a Vostrý spoléhají na Nejvyšší soud

Viktor Kožený

Viktor Kožený Zdroj: profimedia.cz

Zakladatelé harvardských investičních fondů Viktor Kožený a Boris Vostrý se pokusí zvrátit vysoké tresty, které jim loni v říjnu za tunelování vyměřil Vrchní soud v Praze. Vostrý potvrdil týdeníku Euro a serveru E15.cz, že tento týden se svým právníkem sepsal dovolání k Nejvyššímu soudu. Ke stejnému kroku se chystá i Kožený.

Oba bývalí manažeři harvardských fondů žijí dlouhá léta v Karibiku a s českou justicí, která je stíhá jako uprchlé, komunikují jen přes advokáty.

„Z rozsudku není ani zřejmé, co je na těch několika smlouvách, co jsem podepsal, vlastně nezákonné. Zdůvodnění je velmi nesrozumitelné. Čtu to pořád dokola a nedává mi to smysl,“ napsal Vostrý týdeníku Euro. V dovolání, které má redakce k dispozici, se Vostrý mimo jiné odvolává také na porušení svých ústavních práv. Po Nejvyšším soudu chce, aby ho úplně zprostil obžaloby.

V následujících týdnech by měl Nejvyšší soud dostat také dovolání Viktora Koženého, potvrdil Euru jeho advokát Martin Korbař.

Vrchní soud v Praze v říjnu a zaplacení více než deseti miliard korun (částka se od rozsudku zvyšuje s nabíhajícími úroky). Vostrému soud uložil devítiletý trest a náhradu škody 2,7 miliardy korun. Podle soudu manažeři úmyslně snižovali hodnotu majetku harvardské skupiny, který tvořily zejména akcie českých firem, a vyváděly ho na kyperskou společnost Daventree Limited. Poprvé Koženého a Vostrého odsoudil Mětský soud v Praze v roce 2010, oba se ale odvolali.

Veškerý majetek po bývalých investičních fondech by měl dnes kontrolovat Harvardský průmyslový holding (HPH), který je v likvidaci. Většina finančních prostředků ale podle likvidátora zůstává v zahraničí, například v kyperských trustech. Právě říjnový verdikt soudu, který je pravomocný, otevřel cestu pro exekuce tohoto majetku a aspoň částečné vyplacení desetitisíců podílníků někdejších fondů.

O kauze Viktora Koženého čtěte více:

Kožený: Klaus neměl chybu