Křesťané pro křesťany? Bělobrádek chce zbavit lidovce nálepky kleriků

V popředí předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, za ním premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

V popředí předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, za ním premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Lidovci se musí zbavit nálepky klerikální strany. Voličům by KDU-ČSL měla ukázat, že není jen stranou křesťanů pro křesťany. Na sjezdu strany to řekl ke směřování KDU-ČSL její předseda Pavel Bělobrádek. K plnění slibů strany je podle něj potřeba udržet vládu i dodržovat uzavřené dohody.

„Musí se nám podařit ukázat veřejnosti, že se měníme, že chceme modernizovat i Českou republiku,“ poznamenal Bělobrádek. „Spousta lidí nás nevolí proto, že si myslí, že jsme takoví, jací nejsme,“ dodal.

Lidovci podle něj musí „renovovat stranickou strukturu“, aby dokázali doplnit „zdecimované stavy“ z minulých let. Veřejnosti prý musí ukázat, že nejsou klerikální stranou.

Obsah, forma, srozumitelnost

Pokud podle něj zůstane vláda v příštích dvou letech zachována, dá se směřování strany zhodnotit slovy, že bude plnit své sliby a svůj program. „Máme 80 procent svých volebních priorit v programovém prohlášení vlády, splněno je 50 procent, teď bude plněno dalších 50 procent,“ slíbil Bělobrádek. Konání lidovců podle něj musí mít obsah, formu a srozumitelnost.

Sjezd si na víkendovém sněmu zvolil nové vedení. Podle očekávání stranu v příštích dvou letech i nadále povede Pavel Bělobrádek a jeho první místopředseda Marian Jurečka.