Krize nekrize, české banky zvyšují zisky

Banka ČSOB

Banka ČSOB Zdroj: E15

Vypadá to jako zázrak, v Evropě zuří krize, útraty lidí i vlády klesají, ale české banky vydělávají stále více. Podle souhrnných statistik České národní banky vydělaly domácí finanční ústavy v letošním prvním kvartále 15,79 miliardy korun, což je skoro o deset procent více než ve stejném období loni.

Výsledky už zveřejnily čtyři největší banky, z první pětky chybí jen Raiffeisenbank. ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka, které ovládají většinu domácího trhu, zvýšily zisky. Více letos vydělává i čtvrtá UniCredit, která výsledky zveřejnila včera. Meziročně jí stoupl čistý zisk o čtyři procenta na 691 milionů korun.

Čtěte také:

ČSOB ve čtvrtletí zvýšila čistý zisk na čtyři miliardy korun

Komerční banka vydělala za první čtvrtletí 3,5 miliardy

Česká spořitelna zvýšila čistý zisk více než o 17 procent na téměř 4,5 miliardy korun, ČSOB stoupl výdělek o šest procent na čtyři miliardy korun a Komerční banka vykázala ve čtvrtletí čistý zisk 3,5 miliardy korun, meziročně o tři procenta více.

Banky v prvním čtvrtletí těžily z evropského optimismu, který se částečně přelil i do České republiky. Očekávané utlumení úvěrové aktivity se nekonalo kvůli tomu, že Evropská centrální banka nalila na trhy bilion eur. K tomu se v Česku přidala stagnující nezaměstnanost i dynamika nesplácených úvěrů.

Co se týče produktů, tuzemské finanční ústavy nyní nejvíce tlačí refinancování úvěrů stávajících klientů, jak u podniků, tak v oblasti hypoték a spotřebitelských úvěrů – zde je stále populárnější konsolidace dluhů. Banky také pořád usilují o snižování nákladů i vlastních investic.

Otázkou zůstává, jak bankovní sektor dopadne v dalším letošním čtvrtletí, protože ekonomické prostředí už tolik optimistické není, a to s ohledem na opětovnou eskalaci problémů na periferii Evropy a nejednoznačnost dalšího politického řešení evropské krize.

Pryč s řeckými bondy

Loni měly tři české banky řecké dluhopisy dohromady za 14 miliard korun. Současný účet je 440 milionů korun, které po jarní směně bondů zbyly už jen v knihách Komerční banky. ČSOB i UniCredit všechny zbylé řecké dluhopisy prodaly. Komerční banka nyní zvažuje všechny možnosti včetně prodeje. Kolik přesně na své řecké investici tratily, banky nezveřejňují. Není ale divu, že k prodeji přistoupily: po březnové dohodě s věřiteli propadla tržní hodnota řeckých obligací na pět procent někdejší hodnoty.