Krize zažehnána, nemocnice podepíší smlouvy s VZP

Krajská nemocnice Pardubice

Krajská nemocnice Pardubice Zdroj: Euro Martin Pinkas

Na jedné straně uklidnění situace, na druhé odložení vleklého problému českého zdravotnictví. Obojí přináší středeční dohoda mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a Asociací krajů o smlouvách pro nemocnice.

Dohodly se, že nemocnice, které odmítly zrušit některá svá oddělení, dostanou smlouvy s pojišťovnou v dosavadním rozsahu na rok a půl. Do té doby se bude jednat.

Zástupci asociací nemocnic včera potvrdili, že s dohodou souhlasí a nemocnice smlouvy podepíší. „Znamená to zásadní posun. Jeden a půl roku je dostatečný prostor,“ potvrdila E15 Jana Popovičová z Asociace českých a moravských nemocnic. Také předseda Asociace krajských nemocnic hejtman Jiří Běhounek označil dohodu za průlomovou.

V dohodě nejsou zahrnuty nejmenší nemocnice, které zřizují města nebo soukromníci. Přesto plošné problémy po konci roku, kdy všem nemocnicím končí staré smlouvy, už díky ní nehrozí.

Na druhé straně to je velký ústupek. Nevhodná struktura nemocniční sítě v Česku, kdy máme mnoho akutních lůžek a málo těch pro dlouhodobou péči, se do roku 2015 příliš nezmění.

„Původně jsme měli záměr udělat restrukturalizaci výraznější. Ono k tomu dojde, ale bude to později,“ řekl E15 výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Svaz se k dohodě nepřidal, v zásadě s ní ale souhlasí a pojišťovny budou jednat s nemocnicemi individuálně.