Kuba: Vedení ODS dá v neděli své funkce k dispozici

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: ctk

Úřadující předseda ODS Martin Kuba předpokládá, že celé vedení strany dá na nedělním zasedání výkonné rady své funkce k dispozici. Řekl to novinářům po vyhlášení výsledků voleb, ve kterých ODS propadla. Podle Kuby bude na začátek prosince svolán volební kongres strany. Příčinu neúspěchu vidí ODS především v nejednotnosti strany a útocích exprezidenta a zakladatele ODS Václava Klause. Vliv podle ODS mělo i působení strany ve vládní koalici.

Kuba, který se z prvního místa kandidátky v Jihočeském kraji do Sněmovny nedostal, se o funkci předsedy ucházet nechce. Místopředsedkyně Miroslava Němcová, která byla hlavní tváří kampaně a získala nejvíce preferenčních hlasů, svou pozici ve straně zřejmě posílila, ale o možné kandidatuře na šéfku strany nechtěla mluvit. Ani místopředseda ODS Jiří Pospíšil, který v Plzeňském kraji získal téměř 36,5 procenta preferenčních hlasů, největší procento preferencí po Němcové, se dnes nechtěl vyjadřovat k tomu, zda hodlá usilovat o místo v čele ODS.

Podle Kuby bude kongres pro ODS nový start. „Neznamená to, že se vzdáváme. ODS půjde do opozice, nebudeme se podílet na žádném vládním angažmá, musíme se sebou něco udělat,“ řekla novinářům Němcová. Podle ní ODS doplatila mimo jiné na své vládní angažmá. „Během koalice jsme se snažili chovat slušně ke koaličním partnerům, a to se nám možná nevyplatilo. TOP 09 nakonec vychází z těchto voleb, jako by ani ve vládním angažmá nebyla. Ale to se nedá nic dělat,“ dodala Němcová.

Kuba předpokládá, že na nedělním zasedání širšího vedení ODS dá své funkce k dispozici celá výkonná rada, kterou kromě grémia tvoří čtyři desítky zástupců regionů. Kuba řekl, že ze svého neúspěchu ve volbách vyvodí dlůsledky. Podle něj ale není ostuda skončit druhý za oblíbeným jihočeským politikem Janem Zahradníkem, který jej díky preferenčním hlasům předstihl.

„Zda budu usilovat být ve vedení ODS, případně v jaké pozici, to si ještě rozmyslím. Pro mě také bude důležité, jaký se tam bude rýsovat tým. Šel bych do týmu, kde bych měl pocit, že můžu být přínosem a že ten tým má šanci ODS do budoucna zvednout k dvojciferným preferencím a dvojciferným volebním výsledkům,“ řekl Pospíšil večer ČTK. Na otázku, zda se bude chtít ucházet i o funkci šéfa ODS, jednoznačně neodpověděl, tuto možnost ale ani nevyloučil. „Uvidíme, ještě nechci spekulovat, chci zjistit, jakou podporu bych v ODS měl, jak by se na takovou kandidaturu koukali moji kolegové,“ řekl.

Jednoznačně se přiklonil k tomu, aby ODS byla v opozici. „Při takovémto volebním výsledku, který je objektivním neúspěchem, by se ODS neměla drát do jakékoliv vlády,“ dodal.

***