Kubice přidá hasičům. Stovku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Hasiči budou mít platové výměry na dobu neurčitou. Zároveň se jim zvýší zvláštní příplatek o sto korun měsíčně. Dohodli se na tom ministr vnitra Jan Kubice s předsedou Odborového svazu hasičů Zdeňkem Oberreiterem a šéfem hasičů Drahoslavem Rybou.

„Věřím, že opuštění dosavadní praxe, kdy příslušníci Hasičského záchranného sboru vždy k 1. lednu obdrželi rozhodnutí o platovém výměru na dobu určitou, přispěje ke stabilizaci sboru a zvýšení sociální jistoty příslušníků HZS ČR,“ uvedl po jednání Kubice. Změny by měly začít platit od 1. dubna.

Platový výměr zahrnuje tarifní plat a různé příplatky. K tomu mohou být další peníze navíc, například za přesčasy nebo příplatky za pohotovost. Příslušníkům bezpečnostních složek se od loňského ledna snížily platové tarify o deset procent. Odbory ale namítaly, že kvůli škrtání různých příplatků byl propad mnohem vyšší. Ryba v lednu řekl, že příjmy v rámci hasičského sboru klesly průměrně o sedm procent.

On a opakovaně i odboráři varovali před dalšími většími škrty v rozpočtu hasičů. V roce 2010 sbor podle Ryby hospodařil se sumou zhruba 8,5 miliardy korun, v loňském roce se rozpočet snížil asi na 6,9 miliardy. Letos mají hasiči k dispozici přes 6,8 miliardy korun. Oberreiter v minulosti uvedl, že pokud se bude rozpočet v letech 2013 a 2014 snižovat podle střednědobého výhledu rozpočtu ministerstva vnitra, hrozí „téměř konec hasičského záchranného sboru“.

Ryba v lednu řekl, že si představitelé sboru z výhledu na roky 2013 a 2014 spočítali, že by rozpočet hasičů klesl o dalších 1,5 miliardy korun. Podle údajů odborů by měl v příštím roce klesnout asi na 5,8 miliardy a v roce 2014 ještě o dalších zhruba 600 milionů korun. Pokud by se rozpočet v dalších letech významněji snižoval, pocítili by to podle Ryby především občané. Projevilo by se to prý například prodloužením dojezdových časů a možná i snížením profesionální úrovně při zásazích.