Kvůli krizi u celníků chce ČSSD grilovat Babiše

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš Zdroj: CTK

Ministr financí musí vysvětlit personální rozklad Celní správy, říká předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD). Andrej Babiš (ANO) ujišťuje, že nového šéfa celníků vybere tento týden.

Sociální demokracie reaguje na kampaň hnutí ANO, které oblepilo zemi 750 billboardy napadajícími policejní reorganizaci ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Strana upozorňuje na personální krizi v Celní správě, která se pod vedením šéfa státní pokladny Andreje Babiše rozkládá. Situace u celníků je podle dostupných informací mnohem vážnější než v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, z jehož čela nedávno odešel Robert Šlachta.¨

Předseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Václav Votava pozve na konci srpna Babiše, aby zákonodárcům objasnil, co se u celníků děje. Předminulý měsíc odešel z čela sboru údajně ze zdravotních důvodů generální ředitel Petr Kašpar, jehož rozhodnutí spustilo vlnu odchodů.

Kašpara následoval náměstek pro výkon Vladimír Štainer, který u celníků pracoval od roku 1993, a dočasný náměstek František Halás, když mu vypršela doba, po niž byl funkcí pověřen. Rezignaci ke konci července podal také náměstek pro ekonomiku Tomáš Pinkas. I ten ve služebním poměru končí po řadě let. Všichni tři shodně uvedli, že ztratili motivaci.

Odstoupení celého vedení s výjimkou náměstkyně Vendulky Holé může podle Votavy vyvolat odchody dalších zaměstnanců a narušit akceschopnost sboru. „Tak důležitý útvar, mimo jiné vyšetřující daňové trestné činy, se nemůže nacházet v dlouhodobém personálním rozkladu,“ uvedl. Poslanec bude trvat na tom, aby ministr vysvětlil, proč k této situaci došlo a jak ji bude řešit.

Václav Votava dodal, že Babiš nemá v personální politice šťastnou ruku. „Ani ne před měsícem jsem upozorňoval na tristní stav obsazení náměstků na ministerstvu financí. Není možné sestavovat rozpočet a nemít náměstka pro rozpočet, není možné bojovat proti daňovým podvodům, a přitom dopustit rozval Celní správy.“

„Ať se pan Votava stará o to, aby se s rozpočtem neplýtvalo,“ vzkázal mu Babiš. Podle něj vypsalo ministerstvo na nového ředitele Celní správy výběrové řízení, které má být vyhodnoceno tento týden. Mezi celníky se spekuluje o tom, že za odchodem Kašpara a spol. je pakt Holé, která v Celní správě pracuje už od konce sedmdesátých let a má ambici ji řídit, s Babišovou náměstkyní Alenou Schillerovou.

K celníkům možná zamíří Šlachta
Ministr financí Andrej Babiš nevylučuje, že by bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta mohl nalézt uplatnění v Celní správě. Sbor, který spadá pod Babišovo vedení, hledá pracovníky na vedoucí pozice. „Pokud ho vnitro ani pan premiér nikde neumístí, tak se mohu zeptat v Celní správě,“ uvedl v rozhovoru pro Právo. Možnost nastoupit k celníkům nevylučuje ani Šlachta, který kvůli sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru odešel na vlastní žádost od policie.