Láska dostal pokutu 200 tisíc za výrok o Šachta & Partners

Václav Láska

Václav Láska

Advokát Václav Láska dostal od České advokátní komory pokutu 200 tisíc korun za to, že dal ve svém veřejném vystoupení do souvislosti údajnou trestnou činnost v pražském dopravním podniku s advokátní společností Šachta & Partners. Právník to uvedl na svém facebookovém profilu Právo s Láskou.

Bývalý vyšetřovatel a spolupracovník organizace Transparency International Láska zpracoval pro pražský magistrát právní analýzu problematických zakázek v dopravním podniku. V analýze je popsána struktura, v jejímž rámci údajně byly v podniku uzavírány nevýhodné a nevypověditelné smlouvy s předem vytipovanými nebo účelově vytvořenými dodavateli.

Podle advokáta tak bylo z podniku ročně vyvedeno kolem miliardy korun. Tvrdí, že podvody organizovali právníci ze Šachtovy kanceláře, která se dnes jmenuje MSB Legal.

Advokát se pozastavil nad typem uloženého trestu. „Je to jeden z nejvyšších možných trestů, což znamená, že za další podobné provinění bude uložen trest vyšší, tedy vyškrtnutí ze seznamu advokátů,“ uvedl.

Podle něj je jeho vyškrtnutí z komory a ukončení advokátní praxe jen otázkou času, protože na projednání čeká další stížnost Šachta & Partners za to, že řekl o exministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), že lže.

„Sám jsem tomu nevěřil a mnoho advokátů mě ujišťovalo, že za verbální projevy se z advokátní komory nevyškrtává, že to je jen v případě zpronevěr advokátních úschov a podobně. Evidentně jsme se mýlili,“ napsal advokát.