Lázně čelí úbytku klientů, nové se snaží přivábit změnami

Lázně

Lázně Zdroj: ctk

Provozovatelé mnohých lázní v Čechách i na Moravě zaznamenali úbytek klientů. Spojují to s ministerskou vyhláškou, která v některých případech omezila úhradu pobytu z veřejného zdravotního pojištění. Snaží se tomu čelit zaváděním řady novinek. Chtějí tak přilákat víc lidí, kteří si lázně platí sami.

Vyhláška například snížila počet nemocí, s nimiž se mohou lidé léčit v lázních na útraty veřejného pojištění, délka takto hrazeného pobytu se navíc zkracuje u dospělých ze čtyř na tři týdny.

Relativně menší starosti zřejmě působí ministerský předpis nejznámějším lázním v Karlových Varech. Karlovarská skupina lázeňských hotelů Imperial Karlovy Vary staví totiž už teď hlavně na hostech ze zahraničí.

Domácí pacienty by měli vystřídat cizinci

A víc cizinců by chtěli získat v řadě jiných lázeňských míst, kde dosud spoléhali hlavně na tuzemskou klientelu. S poklesem počtu zákazníků bojují například lázně v Ústeckém kraji. V Teplicích mají od začátku roku o 45 procent méně návrhů na lázeňskou péči. O pobyty českých samoplátců zatím přílišný zájem není, úbytek takzvaných křížkových pobytů tak mají vyrovnat právě cizinci. Velké lázně v Teplicích i menší Lázně Mšené se snaží klientům nabízet balíčky s wellness službami. Nový indikační seznam však naopak teplickým lázním umožnil rozšířit nabídku o pobyty pro pacienty s cukrovkou placené pojišťovnami.

I lázně v Moravskoslezském kraji přišly o některé klienty, jejichž péči hradí zdravotní pojišťovny. Sanatoria Klimkovice nedaleko Ostravy se teď proto zaměřují na speciální a méně rozšířené terapie. Státní léčebné lázně Karlova Studánka na Bruntálsku zase díky nové indikační vyhlášce přijímají hosty s výrazně širším spektrem zdravotních potíží než dosud.

Ruiny lázníRuiny lázní | ctk

V Karlovarském kraji jsou lázněmi s největším podílem českých pacientů dosud Léčebné lázně Jáchymov. I tam ale postupně podíl českých pacientů klesl ze 60 procent v roce 2011 na 56 procent vloni. Lázně Františkovy Lázně, které mají asi poloviční podíl českých pacientů, zaznamenaly v prvním čtvrtletí úbytek klientů na komplexní lázeňské péči oproti loňsku o 50 procent. „Zatím se nám dařilo tento propad nahradit klientelou novou,“ uvedl ředitel Josef Ciglanský. Podle ekonomického ředitele Léčebných lázní Mariánské Lázně Pavla Říhy výpadek klientů z ČR nahrazují cizinci, v případě Mariánských Lázní zejména z Německa a rusky mluvících zemí.

Jihočeské lázně chtějí snižovat náklady a nabízet pobytové balíčky. Třeboň loni dokončila modernizaci lázní Aurora za 154 milionů korun, zařízení tím mimo jiné navýšilo kapacitu lůžek na 564. Bertiny lázně získaly dotaci na stavbu nového bazénu.

Také na návštěvníky lázní v Olomouckém kraji i letos čeká několik novinek. Priessnitzovy léčebné lázně v Jeseníku dokončují přeměnu dvou lázeňských domů Jubilejní vily a domu Mír. Oba objekty budou od 1. července nově propojeny, měly by sloužit především rodinné rekreaci.

Ruiny lázníRuiny lázní | ctk

Z koupelí rovnou na běžky

V Lázních Libverda ve Frýdlantském výběžku v Libereckém kraji se snaží využít i prostředí Jizerských hor. „S výrazným úspěchem jsme v dlouhém zimním období letos nabídli i pobyty s přímým transferem na běžeckou stopu,“ řekl vedoucí obchodního oddělení Tomáš Chrudimský.

Lázně Poděbrady, kde se léčí zejména srdeční onemocnění, letos očekávají pokles návštěvnosti kolem deseti až 15 procent. „Se změnou indikačního seznamu jsme se rozhodli zaměřit i na rehabilitaci po operacích velkých kloubů,“ řekl obchodní ředitel Martin Kubelka.

V Lázních Hodonín na jižní Moravě budou rádi, když budou mít letos 85 procent hostů ve srovnání s loňskem, v Lázních Lednice chtějí aspoň tolik klientů jako loni. V Lednici se totiž nemusí výrazného úbytku obávat, protože k nim jezdili dosud jen samoplátci. Vyhláška je naopak zařadila mezi lázně, kam mohou jezdit pacienti, jimž léčbu hradí zdravotní pojišťovna. Lázně ve Zlínském kraji mohou díky novému indikačnímu seznamu přijmout více pacientů. V Luhačovicích skončila na jaře velká rekonstrukce dětské léčebny. Obnovy se dočkalo také oddělení vodoléčebných procedur v Sirnatých lázních Ostrožská Nová Ves na Uherskohradišťsku.

Přiškrcená tradice