Lázně dostanou půl miliardy navíc, prodlouží se léčba na účet pojišťoven

ilustrační foto

ilustrační foto

Léčení v lázních hrazené pojišťovnu se od dubna prodlouží na čtyři týdny, lidé se závažným onemocněním budou jezdit do lázní častěji a dětem bude možné prodloužit čtyřtýdenní pobyt na neomezenou dobu. Těmito kroky chce vláda podpořit české lázeňství, jemuž se v minulých letech významně snížil příliv peněz ze zdravotních pojišťoven.

Uvedené změny znamenají půl miliardy korun pro lázně navíc. Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek nicméně ujistil, že VZP i všechny ostatní zdravotní pojišťovny s navýšením plateb za lázeňskou péči ve svých plánech na letošní rok už počítají.

Aktuální situaci v českém lázeňství dnes řešil premiér Bohuslav Sobotka, který s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem a zástupci zdravotních pojišťoven navštívil Poděbrady.

Lázeňství prý nelze podle Sobotky redukovat jen do oblasti zlepšování zdravotního stavu obyvatel, má význam i pro turistický ruch. Je významným zaměstnavatelem v regionech, kde je jinak obtížné práci sehnat.

Lázně v předchozích třech letech čelily ekonomickým problémům, které způsobila omezení ve vyhlášce, již vydal tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger. Pobyty zkrátila a omezila i počty diagnóz, se kterými se mohlo jet do lázní na účet zdravotního pojištění. Nová vláda to chce podle dnešního prohlášení premiéra a ministra zdravotnictví napravit.

Pobyty prodlouží na 28 dní

Základní délka pobytů v lázních bude 28 dní například u nemocí oběhového, dýchacího a pohybového ústrojí, duševních poruch, kožních a gynekologických. U dětí bude možné prodloužit opakovaný pobyt v lázních bez omezení délky. „Týká se to například takových onemocnění, jako jsou dětské obrny, svalové dystrofie, astma a podobně,“ řekl Němeček.

Novela indikačního seznamu podle ministerstva zdravotnictví spolu s navýšením úhrad o 100 korun za pobyt dospělého pacienta za den a o 200 korun za pobyt dítěte napomůže stabilizaci segmentu lázeňství.

Ještě v roce 2010 šly do lázeňství ze zdravotního pojištění tři miliardy korun, loni už jen 1,6 miliardy. Takový propad příjmů lázně vážně zasáhl, dvoje už zkrachovaly, v ostatních výrazně klesly počty klientů a začaly se omezovat počty zaměstnanců.