Legislativní radě schází dohled nad protikorupčním "speciálem"

ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)

ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) Zdroj: CTK

Legislativní rada doporučila schválit dlouho očekávaný zákon o státní zastupitelství, který připravilo ministerstvo spravedlnosti. Výhrady měla ale k chybějícímu dohledu nad specializovaným protikorupčním zastupitelstvím, které má norma zavést. Novinářům to dnes po jednání rady řekl její předseda, ministr Jiří Dienstbier (ČSSD).

Ministerstvo spravedlnosti podle něj stále trvá na tom, že takzvaný protikorupční speciál nemá podléhat dohledu Nejvyššího státního zastupitelství. Rada má opačný názor. Spor se tak bude muset řešit při jednání vlády, uvedl ministr.

Námitky proti absenci dohledu se podle něj opíraly o to, že by účastníci trestního řízení měli odlišnou míru ochrany svých práv a že by to znamenalo také nejednotnost soustavy státních zastupitelství. Řada členů rady kvůli tomu měla pochybnosti o souladu návrhu s ústavním pořádkem.

Dlouho chystaný zákon o zastupitelstvích má posílit postavení žalobců a pomoci boji s nejzávažnější ekonomickou kriminalitou a korupcí. Spolu se zavedením Speciálního státního zastupitelství má zrušit obě nynější vrchní státní zastupitelství.

Norma má také vymezit vztah žalobců a vedoucích státních zástupců, posílit samostatnost žalobců při vyřizování jednotlivých věcí nebo omezit vydávání takzvaných negativních pokynů. Návrh počítá rovněž se zavedením funkčního období vedoucích státních zástupců a jejich odvolatelností pouze kárným soudem. Zákon by měl omezit riziko zneužívání dohledu nad zastupitelstvími ke skrytému vyžadování informací, které by s dohledem nesouvisely.

K návrhu měla řadu připomínek krajská státní zastupitelství, výhrady měla i Unie obhájců ČR. Kritici mimo jiné tvrdí, že s úpravou by se mělo počkat na připravovaný nový trestní řád.